Brussel

Brussel pompt meer geld in Marokko in strijd tegen immigratie

02 augustus 2018

De Europese Commissie wil Marokko extra geld geven om de illegale immigratie naar Spanje tegen te gaan. In juli ging Brussel al akkoord met een bedrag van 55 miljoen euro voor Marokko en Tunesië uit het Afrikafonds van de Europese Unie.

Daar komt waarschijnlijk in het geval van Marokko dus nog een bedrag bovenop. EU-woordvoerder Mina Andreeva liet woensdag weten dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor Marokko.

Geld in ruil voor terugname immigranten

Het geld moet vooral worden ingezet om Marokkaanse grensbewakers te trainen asielzoekers te onderscheppen voordat zij het land verlaten. Volgens de Europese Commissie is de financiële ondersteuning onderdeel van een ‘operatie op lange termijn’. De Europese Unie (EU) wil al langere tijd meer geld naar Noord-Afrikaanse landen overmaken in ruil voor het terugnemen van immigranten. Waarschijnlijk krijgt Marokko de eerste som geld in het najaar en volgend jaar nog een bedrag.

De verklaring van de Europese Commissie komt daags nadat de Spaanse regering om hulp heeft gevraagd. Het aantal immigranten dat aankomt op de zuidelijke kust en in de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla neemt namelijk toe. Vorige week drongen zo’n zeshonderd asielzoekers met grof geweld Ceuta binnen. De politie verklaarde achteraf dat het geweld van ‘ongekende proporties’ was. In het opvangkamp in Ceuta is plaats voor zeshonderd personen, maar het zit al geruime tijd vol. Het duurt vaak meer dan een jaar voordat immigranten worden overgebracht naar het Spaanse vasteland. Om Ceuta en Melilla staan hoge hekken, maar toch proberen asielzoekers elke keer binnen te dringen.

De nieuwe Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska kondigde na zijn aantreden in juni overigens aan dat hij het prikkeldraad op de hekken wil laten verwijderen. Dat is nog niet gebeurd.

Ook meer geld naar Spanje

In een brief aan de Spaanse premier Pedro Sánchez laat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker weten dat Brussel bereid is om opnieuw financieel bij te springen.

In heel 2017 kreeg Spanje 23.000 asielzoekers te verwerken die via de Middellandse Zee het land waren binnengekomen. Velen van hen komen uit landen onder de Sahara, maar ook Marokkaanse burgers proberen via die weg de EU binnen te komen. De Europese Commissie hoopt snel met Marokko een terugnameverdrag te sluiten. Daarover wordt al geruime tijd onderhandeld. Volgens Juncker krijgt Spanje ook extra geld om meer douaniers in te kunnen zetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.