Alles over de islamisering van Indonesië

19 augustus 2018Leestijd: 1 minuut
Gelovigen op het strand bij Jogyakarta vieren einde van de ramadan in juni. In de politiek leggen islampartijen het steeds af tegen nationalistische partijen

Openbare lijfstraffen, massademonstraties, aanslagen en de roep om invoering van de sharia roepen de vraag op: verandert het land met de meeste moslims ter wereld sluipenderwijs in een islamitische heilstaat?

Vergeleken met Saudi-Arabië en Iran blijft Indonesië qua wetgeving, beleid en rechtspraak een gematigd moslimland. Maar groepen van intolerante moslimradicalen kregen er sinds het aftreden van de autoritaire president Soeharto wel steeds meer invloed.

Dat leidt tot openlijke conflicten en gevoelens van angst en bezorgdheid onder gematigde moslims en andere Indonesiërs. Waarin uiten die spanningen zich? Waar gaan de conflicten over? Wie spreken er namens ‘de islam’ in Indonesië? Vormen de moslimradicalen een zelfstandige politieke macht? Waar zijn de tegenkrachten? En op welke uitkomst koerst Indonesië nu af?

Verandert Indonesië in een islamitische heilstaat? Lees nu het hele verhaal.

Emeritus hoogleraar Jan Michiel Otto (recht en bestuur van ontwikkelingslanden, verbonden aan het Van Vollenhoven Instituut van de Universiteit Leiden) beschrijft de krachten en tegenkrachten rond de (vermeende) islamisering van Indonesië. Lees hier zijn artikel.