Regering gaat Britten voorbereiden op ‘No deal’

23 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Brexit-minister Dominic Raab - EPA

De Britse regering begint met het adviseren van burgers en bedrijven over wat ze te wachten staat en wat ze moeten doen als er geen akkoord over de Brexit komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat laat de Britse regering weten.

Donderdag publiceert Brexit-minister Dominic Raab het eerste advies. Dat meldt de Britse omroep BBC. In zeventig ‘technische notities’ die Londen de komende weken publiceert, staat informatie over diverse sectoren waarop een akkoordloze Brexit impact zal hebben.

‘Een afspraak met de Europese Unie heeft nog steeds onze prioriteit,’ aldus een regeringswoordvoerder. ‘Maar we moeten overal op voorbereid zijn.’

The Daily Telegraph heeft een deel van de documenten al in handen. Daarin staat dat drie miljoen EU-burgers gewoon in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven wonen. Ze kunnen gebruik blijven maken van de Britse gezondheidszorg en houden aanspraak op uitkeringen en bijstand.

Lees ook de column van Michiel Dijkstra: Onzekerheid over Brexit komt door de Britten zelf

Spookverhalen over Brexit

Een van de redenen waarom de Britse overheid met adviezen komt, is dat er veel verhalen rondgaan over wat een Brexit zonder afspraak betekent voor de Britten. ‘We willen laten zien dat er niet veel waar is van al die spookverhalen,’ verduidelijkt Raab. ‘Ik kijk ernaar uit om meer duidelijkheid te geven.’ Raab laat ook weten dat de Britse regering in sommige gevallen hoe dan ook actie onderneemt om haar eigen inwoners te helpen.

Onderwerpen die om duidelijkheid vragen betreffen de sectoren landbouw en financiële diensten, en geneesmiddelen. Zo willen boeren graag weten wat de nieuwe regels worden voor de im- en export van goederen en hoe het zit met het aannemen van – vaak buitenlands – seizoenspersoneel.

In de financiële dienstverlening circuleren ook veel vragen, want die sector beslaat 80 procent van de Britse economie. Ook in de gezondheidszorg is de vrees voor de Brexit groot, zo zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen amper voorbereid. Zij willen graag weten wat er landelijk wordt gedaan om medicijn- en materiaaltekorten te voorkomen. De Britten importeren veel van hun medicijnen en ziekenhuizen hebben vaak maar beperkte ruimte en faciliteiten om ze te bewaren. Veiligheidsdiensten willen ook graag duidelijkheid, omdat zij vrezen voor veiligheidsrisico’s als het Verenigd Koninkrijk toegang verliest tot internationale misdaad-databanken.

Meer achtergrond bij dit artikel: Nederland is nog lang niet Brexit-proof

Kans op ‘No deal’ met dag groter

De kans op een vertrek van de Britten uit de Europese Unie (EU) zonder overeenkomst wordt met de dag groter. Vorige maand deed de Britse premier Theresa May de Europese Unie een voorstel voor de handelsrelatie als haar land op 29 maart 2019 uit de Unie is gestapt. Maar Brussel vindt dat voorstel onacceptabel en ook in het Britse parlement in Westminster zijn veel tegen. Er is echter geen alternatief.

Mogelijk is publicatie van de documenten een middel van de Britse regering om de EU te laten zien dat de Britten zich serieus voorbereiden op een vertrek zonder akkoord en dus bereid zijn van tafel te lopen en de onderhandelingen te laten klappen als de EU zich niet flexibeler opstelt in de onderhandelingen.

Een woordvoerder van de Britse oppositiepartij Labour laat weten dat er hoe dan ook een verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moet komen. ‘Als er geen Brexit-deal komt, heeft de regering enorm gefaald.’

Lees ook: Geen Nexit, alsjeblieft