Waarom Poolse bevolking pal achter regering staat

04 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Honderden Polen protestereb tegen de nieuwe wet voor het gebouw van de Europese Commissie in Warschau, 26 juni 201

Opnieuw ligt Warschau onder vuur vanuit Brussel. Maar volgens de linkse wetenschapper Maciej Gdula is het een misvatting om te denken dat de Polen zelf ook genoeg hebben van de koers van hun land. ‘Conservatieve steun is stabieler dan gedacht.’

Sinds dinsdag middernacht is in Polen een nieuwe wet van kracht, die bepaalt dat de pensioenleeftijd van de hoogste rechters in het land omlaag gaat van 70 naar 65 jaar. De wet geldt ook voor zittende rechters, en dus hebben 27 rechters vanaf vandaag geen baan meer.

Volgens regeringspartij PiS is de maatregel nodig om de invloed te beperken van rechters die nog zijn aangesteld in de communistische tijd.

Timmermans tegen de Poolse regering

Critici zeggen dat de wet de PiS te veel macht geeft bij de aanstelling van nieuwe rechters en dat de wet dus een aanval is op de rechtsstaat. Dat vindt in elk geval de Europese Commissie, die onder aanvoering van Frans Timmermans al langer strijdt tegen de Poolse regering. De Commissie kondigde deze week een nieuwe juridische procedure aan tegen Warschau.

Anti-elite  Socioloog Maciej Gdula (40) deed onderzoek naar Poolse kiezers: ‘Conservatieve steun is stabieler dan gedacht’ Lees het hele interview >>Volgens Gdula is vooral de middenklasse de regering goedgezind. Bron: Albert Zawada

Diverse media maken melding van demonstraties in Poolse steden tegen de regering, waaraan duizenden burgers deelnemen.

‘Eindelijk kunnen ze “nee” zeggen’

Maar is het verzet tegen de PiS-regering wel zo groot? Volgens de linkse socioloog Maciej Gdula (40) is de steun onder de Poolse bevolking voor de conservatieve regering veel groter dan menigeen in het buitenland denkt. Vooral de middenklasse, een sleutelgroep voor elke partij om verkiezingen te winnen, is PiS goed gezind. ‘Ze hebben eindelijk het idee dat ze “nee” kunnen zeggen,’’ aldus Gdula.

Lees hier het hele interview dat correspondent Michiel van Blommestein had met de Poolse wetenschapper.