Migratie

Tsjechische premier: ‘Migratievoorstel EU onwerkbaar’

20 juli 2018Leestijd: 2 minuten

De Tsjechische premier Andrej Babis slaagde er vorige week eindelijk in om een regering te vormen, na maanden onderhandelen. Nu opent hij de aanval op het onlangs beklonken migratie-akkoord voor de EU-lidstaten. ‘Onwerkbaar’.

Dat zegt Babis in een interview met de Britse krant Financial Times. Vorige week kreeg Babis, met gedoogsteun van de communisten, een meerderheid in het Tsjechische parlement.

Babis heeft voornamelijk kritiek op het idee om een vluchtelingenkamp buiten de grenzen van de Europese Unie in te richten. Migranten die worden gered uit de Middellandse Zee, zouden daarnaartoe worden gestuurd, om een asielprocedure in te gaan. Nog geen enkel land heeft aangeboden om een dergelijk centrum te huisvesten.

Babis: meer aandacht voor de buitengrenzen

Babis twijfelt aan het nut van dit plan. ‘Als dit soort centra in Europa komt,’ zegt Babis, ‘wie gaat dan bepalen waar deze mensen naartoe gaan? Wie gaat ze asiel geven?’ Babis wil dat de Europese Unie zich vooral richt op het versterken van de buitengrenzen.

‘We moeten een duidelijke boodschap overbrengen: het is nu afgelopen. We moeten een deal sluiten met Noord-Afrikaanse landen als Libië en Tunesië, zoals we eerder met Turkije hebben gemaakt.  En dan moeten we deze mensen in hun land van herkomst helpen, zoals in Syrië, Nigeria of andere landen.’ Het is opmerkelijk dat Babis ook Syrië noemt, omdat de migranten uit Syrië veelal aanspraak kunnen maken op asiel.

Lees ook dit portret van Viktor Orbán, beschermengel van het christendom

Naast Polen en Hongarije is ook Tsjechië een tegenstander van het verdelen van migranten volgens een door Brussel opgelegd quotum. De Europese Commissie wilde in 2015 de vluchtelingen in Italië en Griekenland naar rato verdelen over de andere Europese lidstaten, maar de Centraal-Europese landen weigerden pertinent.

Babis: ‘Stop met de onzinregelgeving’

Babis benadrukt in het interview met Financial Times dat hij voorstander is van de Europese Unie, maar die moet dan wel worden hervormd. ‘De sleutel daartoe is dat de Europese Unie minder doet, en efficiënter te werk gaat. Geen onzinregelgeving. Wetgeving kan slimmer en beter. Te veel regelgeving is funest voor innovatie en voor ondernemerschap.’

Ook gaat Babis in tegen de Europese Commissie, wanneer die de strijd aanbindt tegen de Poolse en de Hongaarse regering. In beide landen werden er hervormingen doorgevoerd, die volgens Brussel tornen aan de rechtsstaat. De Poolse regering maakt nu vaart met het vervangen van de hoogste rechter, tot grote zorgen van de Europese Unie. Volgens Babis is er in Hongarije of in Polen geen probleem met het schenden van de rechtsstaat. ‘De mensen zijn nog steeds vrij om te stemmen, en als ze ontevreden zijn met de politici in Hongarije of in Polen, dan kunnen ze die vervangen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.