Amerika

Trump verbijstert veiligheidsdienst met nieuwe Rusland-top

20 juli 2018

Rusland staat open voor een tweede ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Trump wil na de ontmoeting van afgelopen maandag met president Vladimir Poetin in Helsinki snel een tweede overleg.

Dat meldde woordvoerder Sarah Huckabee Sanders donderdag. De tweede ontmoeting zou in Washington moeten zijn, in het najaar. Rusland geeft vrijdagochtend aan open te staan voor een dergelijke ontmoeting. Dat meldt persbureau AP.

 

Het plan om deze top zich te laten afspelen  in Washington, leidde tot grote verbazing bij Trumps Veiligheidsdienst. De directeur van de Nationale Veiligheidsdienst, Dan Coats, werd overvallen door dit voornemen. ‘Dat wordt interessant,’ zei hij, toen hij dit plan tijdens een live interview te horen kreeg.

De ontmoeting van Trump met  Poetin van afgelopen maandag zorgt voor grote consternatie, omdat Trump zijn eigen veiligheidsdiensten afviel. Trump verdedigde Poetin tegen beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Hij gaf aan dat hij Poetin op zijn woord gelooft. Later krabbelde Trump enigszins terug. Toch noemt Trump de ontmoeting in Helsinki een groot succes.

Trump: ‘Ontmoeting was groot succes’

John O. Brennan, voormalig chef van inlichtingendienst CIA, reageerde furieus op deze uitspraak en sprak van ‘hoogverraad’. ‘Trump zit totaal in de broekzak van Poetin. Republikeinse patriotten, waar zijn jullie?’ sneerde Brennan. Senator John McCain noemde de persconferentie van maandag een ‘dieptepunt in de geschiedenis van het Amerikaanse presidentschap’.

‘De ontmoeting met Rusland was een groot succes,’ schrijft Trump op Twitter, ‘behalve dan voor de echte vijand van het volk: de Fake News Media. Ik kijk uit naar de tweede ontmoeting zodat we de dingen die we hebben besproken, kunnen verwezenlijken.’ Volgens de Amerikaanse president kunnen alle verschillen worden overbrugd.

Poetin waarschuwt voor ‘duistere krachten’ in Amerika

Poetin waarschuwt voor de kritiek op de Amerikaanse president: ‘Duistere krachten in de Verenigde Staten proberen het akkoord tussen de twee wereldleiders te ondermijnen.’ Dat meldt de Britse Financial Times.

Poetin hekelt de duistere krachten die ‘klaarstaan om de banden tussen Rusland en Amerika op te offeren voor politiek gewin, klaar om de economie een klap toe te brengen die miljoenen banen kan kosten.’ De Russische president noemt geen namen, maar ‘ze zijn zelfs bereid om hun bondgenoten in Europa op te offeren, en hun eigen veiligheid.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.