Immigratie

Duitse steden: Wij willen juist meer migranten

30 juli 2018Leestijd: 4 minuten

Na de Duitse steden Bonn, Düsseldorf en Keulen wil nu ook Potsdam meer vluchtelingen opnemen om de problemen op de Middellandse Zee op te lossen.

‘De brief aan de bondskanselier, waarin de burgemeester aandacht vraagt voor de verschrikkelijke situatie in en rond de Middellandse Zee, is een zeer goed initiatief van onze zusterstad Bonn, evenals van de steden Keulen en Dusseldorf,’ verklaarde burgemeester Jann Jakobs (SPD) van Potsdam zondag.

De burgemeesters van Bonn, Düsseldorf en Keulen schreven donderdag in een gezamenlijke open brief aan bondskanselier Angela Merkel (CDU) dat ze graag meer migranten willen opnemen.

‘Onze steden kunnen en willen opvangen’

‘Wij willen een signaal afgeven van menselijkheid, van het recht op asiel en voor de integratie van vluchtelingen,’ schreven Henriette Reker (Keulen, partijloos), Thomas Geisel (Düsseldorf, SPD) en Ashok Sridharan (Bonn, CDU) in de brief.

‘Wij zijn het met u eens dat er een Europese oplossing moet komen voor opvang, asielprocedures en de integratie of repatriëring van vluchtelingen,’ gaat de brief verder. Maar totdat een Europese oplossing met alle betrokkenen is overeengekomen, is het volgens de steden noodzakelijk om de redding op de Middellandse Zee en de opvang van de migranten gaande te houden. ‘Onze steden kunnen en willen vluchtelingen in nood accepteren, net zoals andere steden en gemeenschappen in Duitsland dat al hebben aangeboden.’

Met hun brief willen de drie steden tegenwicht bieden aan de ‘heersende stemming dat hekken en muren in plaats van een eerlijk Europees distributiesysteem de benarde situatie van vluchtelingen kunnen oplossen’.

Elsevier Weekblad maakte een overzicht: Dit zijn de schepen en organisaties die migranten oppikken

‘Menselijke ramp’

De Verenigde Naties meldden vrijdag dat in het eerste halfjaar van 2018 zeker vijftienhonderd bootmigranten zijn omgekomen op de Middellandse Zee.

De problemen op de Middellandse Zee zijn de laatste maanden toegenomen omdat de nieuwe regering in Italië hard optreedt tegen de komst van migranten. Meerdere keren besloot de regering haar havens voor schepen van internationale reddingsoperaties te sluiten, in andere gevallen legde het juist schepen aan de ketting.

Een groot aantal reddingsoperaties kwam hierdoor stil te liggen. De burgemeesters van de drie steden in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen noemen dat ‘een menselijke ramp’.

Bekijk op deze kaart waar de bekendste reddingsschepen zich momenteel bevinden:


AfD woedend en roept om aftreden

De Keulse afdeling van de rechtse partij AfD (Alternative für Deutschland) is woedend over het voornemen om meer migranten een plaats te bieden in de stad. De partij eist dat burgemeester Reker onmiddellijk opstapt. De AfD wijst onder meer op de ‘exploderende huren’ in de stad: ‘Kunnen de ambtenaren in het stadhuis mevrouw Reker misschien vertellen dat ze verantwoordelijk is voor de inwoners van Keulen, en niet voor die van Afrika?’

Op Twitter noemt AfD-politicus Roger Beckamp Reker ‘slachtoffer van de hittegolf’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De migratiecrisis is al een paar jaar een groot probleem in Duitsland. Toen de vluchtelingencrisis in 2015, mede door de oorlog in Syrië, een hoogtepunt bereikte, koos bondskanselier Merkel voor een ruimhartige opstelling. Haar woorden ‘Wir schaffen das’ werden wereldberoemd, maar haar asielbeleid stuitte in eigen land ook op veel kritiek.

Houding Merkel leidde bijna tot val regering

Een maand geleden leidde Merkels opstelling zelfs bijna tot de val van haar kabinet. De conservatieve, Beierse vleugel van de Duitse christen-democraten dreigde met een breuk met Merkel en dus met een regeringscrisis over het migratiebeleid als de bondskanselier niet vóór het einde van de maand met een Europese migratieoplossing zou komen. De partijen bereikten op het laatste moment een compromis.  

Door de ontwikkelingen in Italië is volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) Spanje de nieuwe hoofdbestemming voor migranten geworden. Het aantal migranten dat de westelijke Middellandse Zee-route volgde, was halverwege juli 2018 bijna verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aantallen overschrijden volgens de organisatie nu zelfs die naar Italië en Griekenland.

De burgemeesters Thomas Geisel (Düsseldorf, SPD), Henriette Reker (Keulen, partijloos) en Ashok Sridharan (Bonn, CDU):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook de column van Jelte Wiersma over de immigratietop: EU houdt zichzelf voor de gek

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.