Berlijn

Orbán wil grenzen dicht, Merkel pleit voor ‘menselijkheid’

05 juli 2018Leestijd: 3 minuten

De enige manier om de migratieproblemen in Europa op te lossen, is het sluiten van de grenzen. Dat zei Viktor Orbán, die voor het eerst in drie jaar tijd op bezoek was in de Duitse hoofdstad Berlijn, donderdag tegen bondskanselier Angela Merkel. Maar zij vindt de houding van de Hongaarse premier onverteerbaar, en hield een pleidooi voor ‘menselijkheid’.

‘Als de hulp die Europa biedt aan migranten ertoe leidt dat mensen in Afrika en Azië gaan denken dat ze kunnen komen, dan zullen ze ook komen,’ zei Orbán donderdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met Merkel in Berlijn. ‘We moeten humaan zijn zonder een pull-factor (een factor die mensen aantrekt, red.) te creëren, en de enige manier om dat te doen is de grenzen sluiten, hulp bieden in de landen zelf en geen mensen binnenlaten die problemen veroorzaken.’

Volgens EU-correspondent Jelte Wiersma: Nieuwe EU-asielafspraken zijn onbegrijpelijkJelte Wiersma

Merkel, die in Duitsland onder druk staat wegens het ruimhartige asielbeleid dat ze voorstaat, heeft een totaal andere visie op immigratie, benadrukte ze. ‘Het probleem is, en daar zit het grote verschil tussen ons, is dat we altijd moeten onthouden dat we het over mensen hebben.’ De Duitse bondskanselier noemde ‘menselijkheid de ziel van Europa, en als we die willen behouden, kan Europa mensen die het moeilijk hebben en lijden niet zomaar de rug toekeren’.

Orbán: Merkel mag ons dankbaar zijn voor hekken Balkanroute

In 2015, toen Merkel haar inmiddels beruchte uitspraak Wir Schaffen Das deed, kwamen om en nabij de 1 miljoen asielzoekers naar Duitsland. In de daaropvolgende jaren lag dat aantal lager, mede doordat Orbán hekken liet bouwen aan de Hongaarse grenzen met Balkanlanden als Macedonië en Servië, die volgens hem 24 uur per dag worden bewaakt door duizenden gewapende mannen.

Daar mag Duitsland hem dankbaar voor zijn, aldus Orbán. ‘Anders zouden er elke dag 4.000 tot 5.000 asielzoekers in Duitsland arriveren.’ In zijn ogen is dat ‘echte solidariteit, solidariteit die serieus te nemen valt’. Een sneer naar Merkel en andere Europese leiders, die de Hongaarse regering geregeld een gebrek aan solidariteit verwijten omdat het land geen immigranten wil toelaten.

Merkel sloot na lang overleg compromis met Seehofer over immigratie

In eigen land ontsnapte Merkels regering, bestaande uit haar christen-democratische partij CDU, de Beierse zusterpartij CSU en de sociaal-democratische SPD, ternauwernood aan een regeringscrisis. Dit nadat CSU het bij de Europese Raad in Brussel (28 en 29 juni) gesloten migratie-akkoord niet accepteerde.

Lees ook het commentaar van Syp Wynia: Politieke crisis in Duitsland markeert einde van tijdperkMerkel en Seehofer

Maandag bereikten Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) na lang vergaderen een compromis over het immigratiebeleid: er komen gesloten ‘transitiecentra’ aan de Duitse grens met Oostenrijk, waar immigranten maximaal 48 uur zullen verblijven en direct worden uitgezet als hun asielaanvraag wordt afgewezen. De SPD zette vraagtekens bij het akkoord, maar Merkel bezwoer woensdag dat de regering niet in gevaar is.

Verhofstadt boos op ‘not in my backyard‘-mentaliteit Seehofer, Orbán, Kurz, Salvini

Als reactie op het Duitse akkoord kondigde bondskanselier Sebastian Kurz van Oostenrijk, dat het komende halfjaar voorzitter is van de Europese Unie (EU), aan dat hij mogelijk de Oostenrijkse grenzen met Slovenië en Italië gaat sluiten. Daarover maakte Guy Verhofstadt zich in het Europees Parlement in Brussel boos toen Kurz daar op bezoek was.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hij haalde uit naar Seehofer, Orbán, Kurz en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Allen willen ze geen vluchtelingen in hun land, zei Verhofstadt, maar het viertal blijft volgens hem aansturen op het onderbrengen van migranten in andere landen. De Belg hekelt de mentaliteit ‘not in my backyard‘-(niet in mijn achtertuin) die bovengenoemde politici volgens hem hebben. Die blijven echter vooral aansturen op het beschermen van de Europese buitengrenzen, zoals ook Kurz van plan is te doen tijdens zijn EU-voorzitterschap. Zijn motto voor het komende halfjaar is ‘Een Europa dat beschermt’, doelend op strenge grensbewaking.

Jelte Wiersma: Voor serieuze grensbewaking is het hopen op Sebastian Kurz

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.