Thailand

Zo wil Tesla-baas Elon Musk voetballers uit grot krijgen

06 juli 2018Leestijd: 4 minuten

Hoewel Thaise reddingswerkers hulp krijgen vanuit de hele wereld, is het niet eenvoudig om de twaalf jonge voetballers en hun coach te redden uit de grot Tham Luang in het noorden van Thailand. Miljardair Elon Musk, vooral bekend als CEO van Tesla, oppert op Twitter een markante oplossing.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Nadat Musk dinsdag op Twitter was gevraagd of hij kon assisteren bij het bevrijden van de twaalf tieners (11 tot 16 jaar) en hun 25-jarige coach, zei hij dat hij ‘vermoedde dat de Thaise overheid dit onder controle heeft,’ maar graag wilde helpen als dat kan. Vrijdagochtend lijkt hij de daad bij het woord te voegen: op Twitter stelt hij voor de voetballertjes door een met lucht gevulde buis naar buiten te laten lopen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Musks alternatief voor leegpompen grot: nylontunnel ‘als springkussen’

Musk, CEO van de elektrische-autoproducent Tesla, tunnelboorbedrijf The Boring Company en ruimtevaartbedrijf SpaceX, stuurt technici van de twee laatstgenoemde bedrijven naar Thailand om te helpen. Zij vertrekken vrijdag naar Thailand en gaan proberen een nylontunnel met een doorsnee van 1 meter in de grot aan te brengen, die ‘als een springkussen’ moet worden opgeblazen. Dat kost minder stroom dan het leegpompen van de tunnel, waar de hulpdiensten momenteel mee bezig zijn.

FIFA-baas nodigt Thaise voetballers uit voor WK-finale

Als de twaalf voetballertjes en hun coach op tijd uit de grot worden bevrijd, zijn ze welkom bij de finale van het WK-voetbal, op 15 juli in de Russische hoofdstad Moskou. Volgens voorzitter Gianni Infantino van Wereldvoetbalbond FIFA leeft ‘de hele voetbalgemeenschap’ mee.

Dat schreef hij donderdag in een brief aan de Thaise voetbalbond. Als het team snel wordt bevrijd en de gezondheid van de spelers en hun trainer het toelaat, zal het volgens Infantino ‘ongetwijfeld een prachtig moment van verbinding en viering’ zijn om de dertien Thailanders in het stadion te verwelkomen.

Twaalf tieners en hun trainer zitten al sinds 23 juni vast

De twaalf tieners, in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, brachten samen met hun 25-jarige voetbalcoach een bezoek aan de grot Tham Luang in het noorden van Thailand, toen de tunnel volliep met water, waardoor ze niet meer weg konden komen. Ze zitten al vast sinds 23 juni. Kort daarna kwam een zoektocht op gang, maar die werd dagenlang bemoeilijkt door aanhoudende regenbuien.

Het was lang de vraag of de voetballertjes nog in leven waren, maar maandag bleek dat ze alle dertien ongedeerd waren. Op dat moment waren ze al negen dagen vermist. Ze hebben geen grote lichamelijke schade opgelopen, en bleken zich in leven te hebben gehouden door water te drinken dat van stalactieten droop, zegt een dokter. Duikers hebben de groep later voorzien van voedsel en isolatiedekens.

Zo is de situatie in de grot Tham Luang:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wel zijn de voetballers ernstig verzwakt, en geen van hen kan zwemmen. Ze krijgen zwem- en duiklessen, maar vanwege het modderige water, dat volgens hulpdiensten zo donker is als chocolademelk, is het riskant om te proberen zwemmend uit de grot te komen.

Duiker overleden die voetballertjes zuurstoftanks bracht

Vrijdag werd bekend dat Saman Kunan, een ervaren duiker die de voetballertjes zuurstoftanks kwam afleveren, op zijn weg terug naar buiten is overleden. Hij werd onwel vanwege gebrek aan zuurstof. Mede-duikers probeerden hem nog te reanimeren, maar dat was tevergeefs. Op sociale media wordt hij massaal geëerd en noemen velen hem een held.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De autoriteiten in het gebied verwachten dat vanaf zaterdag moessonregens gaan vallen, waardoor een ‘race tegen het water’ nodig is, zegt Naronksak Ossotthanakorn, de gouverneur van de regio Chiang Rai. ‘We proberen uit te rekenen hoeveel tijd we hebben als het eenmaal begin te regenen. Hoeveel uur, hoeveel dagen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.