Brussel

EU beschuldigt Israël van ‘desinformatie’ over terreur-ngo’s

17 juli 2018

De Europese Commissie beschuldigt de Israëlische regering van het verspreiden van ‘desinformatie’. Eerder publiceerde Israël een lijst van Europese ngo’s die Israël-boycots promoten, waaronder enkelen die Palestijnse terreurgroepen zouden financieren en tegelijk subsidie van de Europese Unie (EU) ontvangen.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini is niet gecharmeerd van de aantijgingen. Zij deed haar beklag bij de Israëlische minister van Strategische Zaken Gilad Erdan. Volgens Mogherini is zijn ministerie verantwoordelijk voor het verspreiden van desinformatie.

‘Vage’ en ‘ongefundeerde’ aantijgingen, vindt Mogherini

Begin juli stuurde ze Erdan een brief waarin ze de beschuldiging dat de EU indirect Palestijnse terreurgroepen zou financieren ‘onacceptabel’ noemt, meldt de Israëlische krant Haaretz. De bewijzen van het ministerie zijn volgens haar ‘vaag’ en ‘ongefundeerd’. Dit soort aantijgingen zijn er slechts om ‘bij te dragen aan desinformatiecampagnes,’ aldus Mogherini.

Volgens het rapport van het Israëlische ministerie pompte de EU in 2016 zo’n 5 miljoen euro in organisaties die ‘anti-Israël-sentimenten en boycots promoten’. Israël riep de EU eerder op basis van die bewijzen op de subsidiestroom naar die ngo’s te stoppen. Onder de genoemde groepen waren de Noorse ngo Norwegian People’s Aid (NPA), de Britse organisatie War on Want.

In april meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie dat NPA een schikking trof met Amerika nadat werd bewezen dat de organisatie banden had met Hamas. NPA zou ‘training en advies’ aan Hamas, andere Palestijnse terreurgroepen en het regime in Iran hebben gegeven. NPA betaalde een schadevergoeding van meer dan 2 miljoen dollar. Zowel Amerika als de Europese Unie beschouwt Hamas als terreurorganisatie.

Israëlische minister blijft achter rapport staan

Erdan reageert dinsdag op de brief van Mogherini, en vindt dat zij haar ogen sluit voor bewijs en dat ze de financiering van ngo’s probeert te rechtvaardigen – zelfs wanneer ze expliciet oproepen tot een boycot van Israëlische producten.

Mogherini vindt dat Israël daarmee twee zaken door elkaar haalt: ‘Het rapport mengt terrorisme met de boycot-kwestie en creëert daarmee onacceptabele verwarring voor burgers over twee totaal verschillende fenomenen’. De EU verwerpt alle oproepen tot boycots van Israël, voegt ze daaraan toe. Ze nodigt Erdan uit om naar Brussel te komen om zijn bewijzen te staven.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.