Premium Lock Brexit-chaos: Britten gaan blind de klif af

11 juli 2018Leestijd: 10 minuten
Groot-Brittannië gaat blind de kliffen af ...

De regering-May is in crisis en ook buiten Londen heerst onzekerheid. Politici, burgers, bedrijven – niemand weet wat de Brexit gaat brengen. Rondgang in een land dat leeft tussen hoop en vrees.

Bekijk de geschiedenis en toekomst van de Brexit in onderstaande tijdlijn:

 

Op het hoogste punt van Exmoor National Park, uitkijkend over glooiende weilanden waar Welshe schapen, Aberdeen Angus-koeien en wilde Exmoor-pony’s grazen, droomt Robin Milton (57) van een groene Brexit. Een droom met onzekerheden.

Lees ook: Dit is het omstreden Brexit-voorstel van regering-May

Britse boeren verliezen de Europese landbouwsubsidies, wat voor sommigen eenderde tot de helft van hun inkomen is. Toch zien Milton en zijn vaak jonge collega’s in Exmoor het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie (EU) als een kans.

‘Hier in Exmoor willen we anders gaan boeren,’ zegt de veehouder. ‘Good farming. We willen de hoeders van het land worden. Dus wandelpaden begaanbaar houden, voorkomen dat heidegronden overwoekerd raken en het grondwater schoonhouden. En we kunnen “Exmoor-vlees” als merk gebruiken, wat nu niet mag van Brussel.’

Drijvende kracht achter de Brexit-campagne

Op Exmoor’s Ambition, zoals dit post-Brexit-project in het zuidwesten van Engeland heet, rust de zegen van minister van Landbouw Michael Gove. Deze drijvende kracht achter de Brexit-campagne was ­onlangs nog op bezoek bij Milton, wiens familie hier al boert sinds eind achttiende eeuw. De bevlogen bewindsman, die loert op het premierschap, is bereid om boeren die als traditionele rentmeester goed voor het land zorgen, financieel te compenseren, zodat het Brusselse geld niet al te zeer wordt gemist.

Minder arbitraire regels van bovenaf, meer vertrouwen op het boerenverstand. Meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Volgens Gove ligt hier de essentie van het besluit van de Britten om de EU te verlaten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.