Europese Unie

Zo ziet voorstel voor nieuwe EU-migratieaanpak eruit

19 juni 2018

De Europese Unie hakt een knoop door over het plan om op zee opgepikte migranten over te brengen naar opvangcentra buiten de Unie. In deze ‘ontschepingsplatforms’ moeten economische migranten worden gescheiden van vluchtelingen.

De Verenigde Naties moeten assisteren bij dat proces, blijkt uit ontwerpconclusies voor de top van EU-regeringsleiders volgende week in Brussel. In het document staat dat het continue gereis van asielzoekers door Europa een ‘ernstig gevaar’ vormt voor het asielsysteem.

Lange tijd was niet bekend waar die ‘onaantrekkelijke opvangkampen’ – zoals de Deense premier Lars Løkke Rasmussen ze eerder noemde – zich zouden bevinden. Nu worden Tunesië en Albanië als opties genoemd.

Denemarken en Oostenrijk voorspellen preventief effect

Het lijkt een reactie op het dreigement van de Duitse coalitiepartij CSU om asielzoekers die in een ander land al zijn geregistreerd te weigeren bij de grens als er niet snel Europese afspraken komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt zich al enige tijd sterk voor een ‘pan-Europese’ migratie-aanpak. De CSU, die dus pleit voor een veel strengere aanpak van asielzoekers, gaf Merkel maandag een deadline van twee weken om met een Europese oplossing te komen.

Oostenrijk en Denemarken namen het voortouw bij het ontwerp van de nieuwe aanpak. Denemarken wil dat er vóór het einde van dit jaar een proef komt met zo’n onaantrekkelijke opvanglocatie. In totaal zouden zo’n vijftien landen betrokken zijn bij de onderhandelingen over zo’n migrantenkamp. ‘Het zal een sterk preventief effect hebben als asielzoekers weten dat hun verblijf in Denemarken wordt beëindigd zodra hun asielaanvraag wordt afgewezen,’ zei Rasmussen twee weken geleden.

Migranten verblijven buiten EU tijdens asielprocedure

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is een voorstander van het plan. ‘We hebben lang geleden al voorgesteld dat het logischer zou zijn om migranten onderdak te bieden ergens buiten Europa, waar ze wel bescherming genieten maar niet de luxe om het beste systeem in Europa uit te kiezen,’ aldus Kurz eerder deze maand.

Volgens Elsevier Weekblad
René van Rijckevorsel: ‘Drastische ingrepen zijn nodig in immigratiecrisis’

Eerder werd op Europees niveau al gesproken over opvang in derde landen, bijvoorbeeld in Afrika.

De Deense minister van Immigratie Inger Støjberg meldde dat zij met een vijftiental Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden en Finland, had gesproken over nieuwe Europese opvangcentra. Het idee is dat immigranten tijdens hun asielprocedure daar verblijven, en niet in het land waar ze asiel aanvragen. Daarnaast moeten de plekken waar de nieuwe opvangcentra komen onaantrekkelijk genoeg zijn voor mensensmokkelaars.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.