Europese Unie

Selmayr slecht voor vertrouwen in EU? Brussel gelooft er niets van

18 juni 2018Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie reageert geïrriteerd op de aanhoudende zorgen over de bliksembenoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. De Commissie blijft erbij dat alles volgens de regels is gegaan.

Leden van het Europees Parlement zetten vraagtekens bij de procedure rondom Selmayr, en riepen de Commissie op de benoeming te heroverwegen.

Juncker beticht van vriendjespolitiek

Selmayr was eerder kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Selmayr volgt de Nederlander Alexander Italianer op, die ruim twee jaar secretaris-generaal was, maar begin maart met pensioen ging. Selmayr was sinds 2014 de kabinetschef van Juncker en leidde ook diens verkiezingscampagne. Juncker – wiens termijn loopt tot 2019 – wordt daarom beticht van vriendjespolitiek.

EU-Ombudsman Emily O’Reilly gaf eerder naar aanleiding van klachten van europarlementariërs – die spraken van een ‘coup-achtige actie’ in Brussel – aan een onderzoek te beginnen naar de benoeming van de Duitser. In antwoord op vragen van haar, uitgelekt naar Politico, reageert de Europese Commissie: ‘Een coup wordt gedefinieerd als een plotselinge, gewelddadige en illegale machtsgreep, waarbij een illegale en openlijke overname van de macht door het militaire apparaat of andere elites binnen het staatsapparaat zich voordoet.’ De Europese Commissie laat weten niet te begrijpen ‘hoe een besluit van het College van Commissarissen voorgesteld door de president (Jean-Claude Juncker, red.) en unaniem gesteund door alle leden van de Commissie, kan worden vergeleken met een ‘coup-achtige actie’, aldus de pinnige reactie van de Europese Commissie.

Europarlementariërs verklaarden eerder dat de benoeming van Selmayr zou kunnen leiden tot een stevige deuk in het vertrouwen van burgers in Europese instituties. Ook daar herkent de Europese Commissie zich niet in. ‘De Commissie is het niet eens met de verklaring dat het vertrouwen van burgers in de EU is getroffen.’

Juncker verbond eigen lot al aan dat van Selmayr

Het Brusselse instituut houdt vol dat de benoeming van Selmayr volledig volgens protocol is verlopen, en ‘accepteert de bewering dat het schadelijk is voor het vertrouwen van burgers in de EU niet.’

Ondanks aanhoudende kritische vragen van journalisten en kritiek vanuit allerlei EU-lidstaten, piekeren Juncker en consorten er niet over om Selmayr uit zijn functie te ontheffen. Sterker nog: Juncker verbond eerder zijn eigen lot aan dat van zijn voormalige rechterhand. ‘Als Selmayr gaat, dan vertrek ik ook,’ zei hij tijdens een overleg met zijn eigen Europese Volkspartij (EVP). Naar eigen zeggen heeft de Luxemburgse Commissievoorzitter als enige het mandaat om Selmayr te ontslaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.