Migratiecrisis

Nederland schiet Malta te hulp bij opvang Lifeline-migranten

27 juni 2018

De Lifeline blijft de gemoederen bezighouden op en rond de Middellandse Zee. Vorige week pikte het schip van twee Duitse ngo’s voor de kust van Libië 230 migranten op, waarna het bijna een week ronddobberde op zee. Woensdagochtend geeft Malta het schip toestemming om aan te meren. Acht EU-landen, waaronder Nederland, nemen een deel van de migranten op.

Het gaat om een eenmalige geste uit humanitaire overwegingen, benadrukt het ministerie van Justitie woensdagavond. Dat bericht volgt op de mededeling van de Maltese premier Joseph Muscat dat Nederland samen met zeven andere lidstaten van de Europese Unie (EU) had beloofd om opvarenden van het schip op te nemen.

Regeringspartij D66 begroet het besluit instemmend. De PVV spreekt in een reactie van een ‘krankzinnig besluit’. ‘Hoe haalt u het in uw hoofd deze gelukszoekers hier op te vangen?’ vroegen Geert Wilders en zijn fractiegenoten Sietse Fritsma en Vicky Maeijer aan het kabinet.

Woensdagochtend rond 11.00 uur gaf de Maltese regering de Lifeline toestemming om aan te meren en beschutting te zoeken tegen het slechte weer op de Middellandse Zee. Nadat de Italiaanse premier Giuseppe Conte dinsdag had gesproken met de Franse president Emmanuel Macron, maakte hij bekend dat de Lifeline in Malta zou mogen aanmeren.

Muscat zei later op de dag in een persconferentie dat zeven EU-landen (Italië, Frankrijk, Portugal, Ierland, Luxemburg, België en Nederland) dat land zouden helpen door een deel van de migranten op te nemen. Nederland neemt er twintig op. Duitsland en Spanje zouden ook opvang hebben aangeboden, maar zijn later op dat aanbod teruggekomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ngo Mission Lifeline klaagde over zeezieke personen aan boord

Woensdagochtend kwamen berichten naar buiten dat Malta de Lifeline geen groen licht wilde geven omdat niet alle landen hun toezegging om migranten op te nemen, hadden bevestigd. Dit tot woede van de Duitse niet-gouvernementele organisatie (ngo) Mission Lifeline, die klaagde over zeezieke personen aan boord. Op Twitter vroeg de ngo daarom nogmaals toestemming om in de Maltese havens te mogen aanmeren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bestuurders van de Duitse hoofdstad Berlijn en de stad Kiel lieten aan de krant Tageszeitung weten dat ze ‘bereid zijn mensen te helpen die op zoek zijn naar bescherming en zekerheid’. Ook Macron kondigde aan dat ‘Frankrijk een van de EU-landen zal zijn die een deel van de migranten gaat opnemen die nu op de Lifeline zitten’. Dat wil hij wel pas doen als het schip in een Europese haven is aangekomen. Wel laakte hij Mission Lifeline, dat door de reddingsacties ‘alle regels breekt’ en ‘mensensmokkelaars in de kaart speelt’.

Italiaanse minister Salvini legde de bal bij Nederland

Lees alles over de migratiecrisis in de vorige Elsevier Weekblad: Illegale immigratie vraagt om drastische ingrepen

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini beweerde eerder dat Nederland verantwoordelijk is voor het schip omdat het onder de Nederlandse vlag zou varen. Maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weerspreekt dat. Het schip staat weliswaar ingeschreven bij het Nederlandse Watersportverbond, maar is geregistreerd als ‘sportschip’. De Duitse bemanning van de Lifeline zegt te hopen op hulp uit Nederland. ‘Nederland is een trotse natie van zeevaarders. Het zou jullie sieren als je ten minste vijftig vluchtelingen opneemt.’

Hoewel Spanje eerder het schip Aquarius opnam, met 629 migranten aan boord, klinkt ook uit dat land weerstand tegen de voortdurende ‘reddingsacties’ van de ngo’s en hun verzoeken aan Zuid-Europese landen om de migranten toe te laten. Spanje is volgens minister van Openbare Werken José Luis Ábalos best bereid een ‘verantwoordelijk beleid’ te voeren, maar ‘we zijn geen reddingsbrigade’, zei hij maandag.

Italië liet Libische kustwacht immigranten terugbrengen

Zondag greep Italië opnieuw in en stuurde boten met ongeveer duizend migranten aan boord rechtsomkeert naar Libië. Het verbood de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms, dat met een schip in de buurt was, een reddingsoperatie uit te voeren. In plaats daarvan moest de Libische kustwacht de mensen oppikken en terugbrengen.

Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Dankzij Salvini kantelt immigratiebeleid EU

De Italiaanse minister Salvini bedankte de Libische autoriteiten zondagavond voor het ‘redden’ van de 820 migranten en voor het voorkomen van onrechtmatige daden door particuliere hulporganisaties. Salvini noemde de ngo’s ‘gulzige’ clubs.

Salvini blijft Macron aanvallen en ontmoet Trumps adviseur Bolton

Intussen gaat hij door met zijn aanvallen op Macron, die eerder ruziede met de Italiaanse regering om diens opstelling in de Aquarius-kwestie. Dinsdag plaatste Salvini een bericht op Facebook waaruit zou blijken dat de populariteit van de Franse president in eigen land op een dieptepunt zou zijn beland. ‘Het vertrouwen van de Fransen in Macron stort in. Daarom besteedt hij zijn tijd aan het aanvallen van de regering en Italiaanse burgers,’ schrijft Salvini erbij. Afgelopen weekeinde betichtte vicepremier Luigi Di Maio de Franse president al van arrogantie.

Crolla la fiducia dei francesi in Macron. Ecco perché passa il suo tempo attaccando il governo e i cittadini italiani… 😀#MacronAccogliliTuttiTu

Posted by Matteo Salvini on Tuesday, June 26, 2018

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook plaatste Salvini een foto op Twitter van zijn ontmoeting met John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Dinsdag spraken ze elkaar op het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken over onder meer ‘de bestrijding van illegale immigratie en terrorisme’. Vorig jaar zei Salvini al dat Trump zijn ‘rolmodel’ is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.