Immigratie

Irak boos over uitlevering moordverdachte Susanna

13 juni 2018Leestijd: 3 minuten

De Iraakse regering is boos over de uitlevering van de Irakees Ali Bashar (20) aan Duitsland. Bashar bekende zaterdag de 14-jarige Duitse Susanna Feldmann te hebben vermoord.

Bashar, een asielzoeker, vluchtte een kleine twee weken geleden met zijn hele familie uit Duitsland terug naar Irak. Dat gebeurde vlak voordat hij als verdachte in beeld kwam.

Afgelopen vrijdag pakten Koerdische autoriteiten – die het voor het zeggen hebben in Noord-Irak – Bashar op nabij de Turkse grens. Ze droegen hem over aan Duitse veiligheidsdiensten die hem per vliegtuig overbrachten naar Frankfurt. Vrijwel direct na aankomst bekende hij zijn daad.

De Iraakse regering heeft vandaag woedend gereageerd op de uitlevering van de Irakees. Volgens de regering heeft alleen het Iraakse ministerie van Justitie de bevoegdheid om over uitlevering te beslissen en pleegde de Koerdische regionale regering inbreuk op de rechtsgang.

Meer over immigratie? Lees deze column van Syp Wynia: Wat wordt de immigratie-erfenis van Rutte III?

Agenten namen zaak aanvankelijk niet serieus

Het verhaal van de moord op Susanna Feldmann uit Mainz is opmerkelijk. Ze raakte vermist in mei, maar de politie begon pas een week later een onderzoek. Agenten leken de zaak niet heel serieus te nemen: ze suggereerden dat het meisje mogelijk was weggelopen en onderweg zou kunnen zijn naar Parijs. Susanna worstelde met problemen: ze was al diverse weken niet naar school gegaan en hing rond in de binnenstad van Wiesbaden.

De doorbraak kwam uiteindelijk van een 13-jarige asielzoeker, die zich op zondag 3 juni meldde bij de politie. Tegen hem zou Bashar hebben opgeschept dat hij het meisje had verkracht en daarna vermoord. Het lichaam zou hij hebben begraven langs een spoorlijn. Na een zoekactie werd het lichaam woensdagavond 6 juni bij het spoor gevonden. Volgens Duitse media was het meisje een nacht lang verkracht en vervolgens gewurgd.

Lees ook: Schulz slaat alarm: Merkels ‘wir schaffen das’ was slecht idee

Familie vlucht met valse papieren

Justitie verspreidde een foto van Bashar in de media, maar het was al te laat: de zaterdag ervoor was de hele familie naar Irak vertrokken. Een 35-jarige Turkse asielzoeker werd opgepakt, maar later weer vrijgelaten. Tegen hem zijn geen verdenkingen meer.

Dat Bashar ongemerkt met zijn vader, moeder en vijf broers en zussen naar Irak kon vluchten, is opmerkelijk. De familie boekte tickets onder valse namen en reisde met tijdelijke reispapieren in het Arabisch, zogenoemde laissez-passers, die door de Iraakse ambassade waren uitgegeven. Hierdoor kon luchthavenpersoneel de namen moeilijk met elkaar vergelijken en mochten ze doorvliegen. Bijna een week later wordt Bashar alsnog opgepakt en uitgeleverd.

Bashar ging eerder in de fout

De hele zaak is pijnlijk voor de Duitse autoriteiten omdat Bashar al verdachte was in de zaak van de verkrachting van een 11-jarig meisje in maart 2018. Dat gebeurde in het asielzoekerscentrum waar hij verbleef. Ook zou hij een agente in het gezicht hebben gespuugd, was hij betrokken bij een vechtpartij en wordt hij verdacht van diefstal.

De Irakees kwam in 2015 naar Duitsland en verkeerde sinds 2016 in de Duitse asielprocedure. Hij diende een asielverzoek in omdat hij in Irak zou zijn vervolgd door leden van de Koerdische PKK. Dat verzoek is op 30 december 2016 afgewezen, maar de familie nam een advocaat in de arm en ging in beroep tegen de Duitse staat. Die zaak is formeel nog steeds gaande.

De moord heeft in Duitsland tot grote verontwaardiging geleid en tot politieke initiatieven met het controversiële asielbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (‘Wir schaffen das‘) als doelwit. Diverse groepen, waaronder de anti-immigratiepartij AfD, gingen de straat op in Mainz, de voormalige woonplaats van het slachtoffer.

Lees ook het commentaar van Jelte Wiersma: Voor serieuze grensbewaking is het hopen op Kurz

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.