Turkije

Erdogan: ‘Duitsland moet onervaren Kurz tot de orde roepen’

11 juni 2018

Duitsland moet de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz tot de orde roepen. Dat vindt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die de regeringsleider van Oostenrijk opnieuw onder vuur heeft genomen. Kurz sloot zeven moskeeën, omdat daar de radicale islam werd gepredikt.

‘Ik doe een oproep aan de Oostenrijkse premier,’ zei Erdogan zondagavond op een verkiezingsbijeenkomst. ‘U bent nog jong en u heeft ervaring nodig. Uw gebrek aan ervaring en dit soort handelingen zullen u duur komen te staan.’ Dat meldt het Turkse dagblad Hürriyet. Het optreden van Kurz is Erdogan in het verkeerde keelgat geschoten. Eerder waarschuwde Erdogan al dat dit de opmaat kon zijn voor een nieuwe ‘kruistocht’.

Kurz wil radicalisering tegengaan door moskeeën te sluiten waar radicale imams prediken. Na onderzoek sloot de Oostenrijkse regering zeven moskeeën, waarvan er één banden had met Turkije.

Turkije sloot zelf tal van kerken

Als het aan Erdogan ligt, blijft deze beslissing niet zonder gevolgen. ‘Ik ben bang dat de stappen die de Oostenrijkse kanselier heeft gezet de opmaat kunnen zijn voor nieuwe kruistochten,’ zei Erdogan zaterdag in Istanbul. ‘De westerse wereld moet de boel op orde krijgen.’

Opmerkelijk is dat de Turkse regering er zelf geen moeite mee heeft om zich orthodox-christelijke kerken toe te eigenen. Onder het mom van restauratieprojecten zijn de afgelopen jaren tal van kerkgebouwen onteigend, met name in de regio Diyarbakir. Daargij ging het vooral om Armeens-orthodoxe en Syrisch-orthodoxe kerken.

‘Radicalisering en parallelle samenlevingen horen hier niet’

Kurz wil verder veertig radicale imams uitwijzen, omdat ze zich met politiek inlaten door de politieke islam te prediken, en omdat ze worden gefinancierd door vreemde mogendheden. ‘De politieke islam, radicalisering en parallelle samenlevingen horen niet thuis in ons land,’ zei Kurz.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken onderschrijft de uitspraken van Erdogan over Kurz. ‘We veroordelen Oostenrijkse politici, Kurz in het bijzonder, omdat ze proberen politiek gewin te halen uit deze verontrustende ontwikkelingen. Terwijl ze moeten vechten tegen xenofobie, racisme, en de opkomst van extreem-rechts.’

Lees verder: G7-echec in Quebec is nuttige les voor Europa

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.