Europese Unie

Brussel ‘leert van fouten’ en wil meer geld voor grensbewaking

12 juni 2018

De Europese Commissie heeft ‘lessen uit het verleden’ geleerd. Zij wil extra geld uittrekken voor de bewaking van de EU-buitengrenzen en een strengere controle op migratiestromen. Brussel stelt voor om hier 35 miljard euro voor vrij te maken tussen 2021 en 2027.

Dat is bijna een verdrievoudiging vergeleken met de 12 miljard euro in de lopende zevenjaarsbegroting.

Steun voor landen die onder druk staan door migratie

Hoe wordt die 35 miljard verdeeld? Ruim 3 miljard moet flexibel inzetbaar zijn om lidstaten die onder druk staan (grenslanden als Italië en Griekenland bijvoorbeeld) te ondersteunen. Een kleine 5 miljard wordt verdeeld naar gelang het dreigingsniveau bij vliegvelden, externe land- en zeegrenzen en visumdrukte bij consulaten.

Daarnaast moet de Europese grens- en kustwacht worden uitgebreid van 1.500 naar 10.000 man. Uit een ‘grensmanagementfonds’ van ruim 12 miljard moeten systematische controles aan de grenzen en grote ICT-systemen worden gefinancierd om mensensmokkel en terreur tegen te gaan. Er wordt geen geld vrijgemaakt voor grenshekken. Een aantal landen, waaronder Hongarije, zette eerder op eigen initiatief grenshekken neer.

Landen die meer asielzoekers opnemen krijgen meer geld

Het vernieuwde Asiel- en Migratiefonds zou de steun aan lidstaten moeten verdubbelen naar 10,4 miljard euro, aldus de Europese Commissie. Dat pakket bestaat onder meer uit de bescherming van asielzoekers en steun voor legale migratie, maar ook een snellere uitzetting van mensen die geen aanspraak maken op asiel in de EU. Landen die relatief veel asielzoekers opnemen en het goed doen qua integratie, hervestiging en repatriëring moeten meer geld krijgen. Voor de versterking van het Europese asielagentschap EASO wordt 900 miljoen vrijgemaakt.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door alle EU-lidstaten en het Europees Parlement. De Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker hoopt dat de voorstellen in 2019 worden goedgekeurd, zodat de ‘slagkracht’ om te reageren op eventuele migratiecrises niet in het geding komt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.