Spanje

Rajoy erkent nederlaag en trekt zijn conclusies

01 juni 2018Leestijd: 2 minuten

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zijn nederlaag erkend, en ruimt naar verwachting vandaag het veld. Een meerderheid van het Spaanse parlement stemt voor een motie van wantrouwen die de sociaal-democratische partij PSOE gisteren heeft ingediend.

Rajoy zei in een verklaring in het parlement dat hij ervan uit gaat dat de motie van wantrouwen een meerderheid zal halen, ‘dat betekent dat Pedro Sanchez de nieuwe regeringsleider zal zijn’, aldus Rajoy. Pedro Sánchez, de leider van de PSOE, heeft echter maar een kwart van de zetels in het Spaanse parlement, wat waarschijnlijk zal zorgen voor een politieke impasse.

Rajoy beschuldigde Sánchez donderdag nog van het plegen van een machtsgreep.  ‘Iedereen weet dat Pedro Sánchez nooit verkiezingen zal winnen en daarom dient hij deze motie in. Daarom heeft hij zo veel haast,’ zei Rajoy donderdag in het parlement.

PP onder vuur in Gürtelschandaal

Rajoy is sinds december 2011 aan de macht en is genekt door een groot corruptieschandaal in de eigen gelederen. Een oud-penningmeester van de PP kreeg vorige week een celstraf van 33 jaar opgelegd omdat hij betrokken is bij het zogeheten Gürtelschandaal. Hoewel de premier zelf buiten schot bleef, heeft zijn reputatie een kras opgelopen. Rajoy beweerde niets van de corruptie te weten, maar de rechter achtte dat ‘niet geloofwaardig’.

Niet eerder sinds de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975) liet een premier zich door het parlement naar huis sturen. Rajoy regeerde op basis van gedoogsteun van de liberale Ciudadanos. De PSOE heeft de steun van de uiterst linkse partij Podemos, de Baskische partij en twee Catalaanse splinterpartijen.

Premier Rajoy aan het roer tijdens de crisis

Rajoy was de premier onder wie Spanje fors moest bezuinigen tijdens de crisis. Afgelopen jaar liep hij averij op door zijn harde optreden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van de autonome regio Catalonië. Sanchez heeft inmiddels beloofd om de dialoog met de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen weer op gang te brengen.

Spanje is nu rijker dan Italië, schreef Michiel Dijkstra eerder

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.