Duitsland

Seehofer sluit dienst voor immigratie na gesjoemel

23 mei 2018Leestijd: 2 minuten

Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, heeft in Bremen het kantoor waar asielaanvragen worden afgehandeld gesloten. Tussen 2013 en 2016 zou de federale dienst voor vluchtelingen, de Duitse variant op de Immigratie- en Naturalisatiedienst, ten onrechte 1.200 asielzoekers een verblijfsvergunning hebben gegeven.

Een wettelijke basis voor het verstrekken van de verblijfsvergunningen ontbrak. Zo heeft de instantie de identiteit van de asielzoekers nauwelijks gecontroleerd.

Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de directeur en vijf medewerkers wegens mogelijke corruptie. Het is nog niet duidelijk of ze daadwerkelijk steekpenningen hebben aangenomen. Dat meldt de NOS. De asielaanvragen worden intussen afgehandeld door andere diensten. Dit blijft zo tot het onderzoek is voltooid.

Seehofer: ‘Vertrouwen enorm geschaad’

‘Het vertrouwen in de kwaliteit van de asielprocedures en de integriteit van het aankomstcentrum in Bremen is enorm geschaad,’ zegt minister Seehofer tegen het Duitse persbureau DPA. Van meer dan 18.000 asielzoekers moet opnieuw worden bekeken of ze recht hebben op een verblijfsvergunning in Duitsland.

De Bondsdag, het Duitse parlement, heeft Seehofer hierover als verantwoordelijke minister aangesproken. Ook de landelijke dienst voor migratie en vluchtelingen wordt tegen het licht gehouden omdat mogelijk al langer bekend was dat in Bremen met de verblijfsvergunningen is gesjoemeld.

Seehofer (CSU) wil als minister terughoudend zijn in het toelaten van nieuwe immigranten. ‘De beperking van de immigratie is een voorwaarde voor de veiligheid in ons land,’ zei  Seehofer eerder tegen weekblad Der Spiegel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.