Midden-Oosten

Israël en EU halen uit naar Abbas na antisemitische uitspraken

02 mei 2018Leestijd: 2 minuten

Niet antisemitisme, maar het gedrag van de Joden was de oorzaak van de Holocaust, vindt de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Hij deed die uitspraak afgelopen maandag tijdens een toespraak in Ramallah. Israël reageert furieus.

Het antisemitisme was niet de oorzaak van de grootschalige vervolging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, vindt Abbas, maar de ‘sociale status’ van de Joden zelf: hij noemde ‘het berekenen van rente en andere financiële kwesties’  als voorbeeld.

‘Zionisten werkten met Hitler’ en ‘Israël is Europees project’

De speech van de Palestijnse leider – die hij zelf als ‘geschiedenisles’ bestempelde – was sowieso doorspekt met wankele uitspraken: zo bestaat er geen joodse connectie met het land Israël en werkten de zionisten samen met Adolf Hitler, aldus Abbas, die Israël een ‘Europees project’ noemde.

Overigens wil Abbas – ondanks zijn vijandige toon – naar eigen zeggen de Joden niet verdrijven. Hij bepleitte een ‘tweestatenoplossing’: ‘Een Palestijnse staat en Israël volgens de grenzen van 1967.’

Netanyahu: ‘Eens een Holocaust-ontkenner, altijd een Holocaust-ontkenner’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde woedend via Twitter: ‘Eens een Holocaust-ontkenner, altijd een Holocaust-ontkenner,’ was zijn conclusie. Hij riep andere internationale leiders op de ‘extreem antisemitische uitspraken’ van Abbas ten scherpste te veroordelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Europese Unie (EU) viel hem woensdag bij, en veroordeelde de uitspraken: ‘De speech die Abbas maandag gaf bevatte onacceptabele opmerkingen over het ontstaan van de Holocaust en de legitimiteit van Israël.

Dit soort uitlatingen spelen alleen degenen die geen tweestatenoplossing willen in de kaart. Antisemitisme is niet alleen een bedreiging voor Joden, maar ook voor open en vrije samenlevingen,’ aldus de EU-verklaring. De Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman sprak eerder al van ‘nieuw dieptepunt’ van de Palestijnse leider.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.