Terreur

IS wil WK-aanslagen: Messi en Poetin doelwit

08 mei 2018

Islamitische Staat (IS), dat in Irak en Syrië zo goed als verslagen lijkt, aast op een hoofdrol tijdens het WK voetbal van komende zomer in Rusland. Onder de propaganda bevindt zich onder meer een dreigement aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin. Ook de Argentijnse sterspeler Lionel Messi is een doelwit.

Vorige week heeft een Franse, aan IS gelieerde groep twee posters verspreid die oproepen tot aanslagen tijdens het WK voetbal in Rusland, dat op 14 juni in Moskou van start gaat. Op de ene poster staat de Franse tekst Tuez-les tous (dood ze allemaal) onder een wereldbeker waar een mes op inhakt. De andere toont de tekst Une coupe explosive (een explosieve beker), met op de achtergrond een man met een bom in zijn hand. Inlichtingengroep SITE, die naast jihadistische ook extreem-linkse en -rechtse propaganda opspoort, heeft de pamfletten ontdekt via Telegram. Op dat platform, waar berichten versleuteld kunnen worden verstuurd, communiceren IS-terroristen veelvuldig.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

IS verspreidde poster van Messi als gijzelaar op voetbalveld

Het zijn niet de eerste posters waarop IS dreigt met geweld tijdens het grootste voetbalevenement ter wereld. In maart toonde de terreurgroep een foto van Lionel Messi, sterspeler van Argentinië en FC Barcelona, in een oranje overall, die gijzelaars doorgaans dragen voordat ze worden onthoofd. Op het veld van het Loezhniki-voetbalstadion in Moskou knielt Messi naast een IS-strijder, die hem bij zijn hoofd vast heeft. Bij de middenlijn ligt een pakket dynamietstaven. Boven in beeld staat, in het Arabisch en het Engels, het Koranvers ‘Hak in op (hun) nekken, en hak van hen elke vingertop af.’

Messi IS
De poster waarop Lionel Messi knielt voor een IS-strijder. Foto: SITE

Vorige maand verspreidden aanhangers van IS ook al een poster waarop Vladimir Poetin het moet ontgelden. Op de voorgrond prijkt een bebaarde terrorist met een machinegeweer, daarnaast is de Russische president te zien in een voetbalstadion, het vizier op hem gericht. ‘Poetin jij ongelovige. Je zult de prijs betalen voor het vermoorden van moslims,’ staat eronder. Die zin verwijst vermoedelijk naar Poetins militaire steun aan de Syrische president Bashar al-Assad, wiens leger behalve andere jihadistische groepen ook IS al jaren bestookt met bombardementen.

Poetin IS
De poster waarop ‘ongelovige’ Poetin wordt bedreigd. Foto: SITE
Deschamps IS
De Franse bondscoach Deschamps, ‘vijand van Allah’. Foto: SITE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Franse bondscoach Deschamps doelwit: ‘Hij is vijand van Allah’

Ook Didier Deschamps, bondscoach van het Franse voetbalelftal, is een IS-doelwit. Bovenstaande poster (uit november 2017) beeldt hem af in een oranje overall, terwijl een terrorist een pistool op hem richt. ‘Didier Deschamps is een vijand van Allah,‘ staat erbij. Tevens belooft IS te zullen doorgaan met het ‘terroriseren en ruïneren van jullie levens’.

Of de organisatie van het WK in Rusland zich zorgen maakt, is maar zeer de vraag. In december 2015 zei hoofdorganisator Alexej Sokorin tegen de Duitse krant Die Welt vastberaden dat er geen aanslag komt. ‘Onze overheid heeft een strategie ontwikkeld waardoor het onmogelijk is om bij het WK in 2018 een aanslag te plegen.’ Ook wees hij er destijds op dat er bij voorgaande wereldkampioenschappen voetbal nooit aanslagen zijn gepleegd.

Aanslagen in Parijs bij voetbalstadion

Sokorin reageerde op vragen naar aanleiding van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in het Stade de France tussen Duitsland en Frankrijk bliezen drie zelfmoordterroristen zich op vlak buiten het stadion. Naast de drie terroristen viel daarbij één dode. In totaal kostten de aanslagen in de Franse hoofdstad die dag 129 mensen het leven. Later die week werd een wedstrijd tussen Nederland en Duitsland in Hannover afgelast wegens ‘concrete dreiging’. Duitse terrorisme-experts zeiden na Israëlische tips aanwijzingen te hebben gehad voor vijf bomaanslagen.

Tijdens de Confederations Cup, het toernooi dat elk jaar als generale repetitie voor het WK dient, voorkwam Rusland vorig jaar naar eigen zeggen één terreuraanslag. In februari zei een woordvoerder van wereldvoetbalbond FIFA ervan overtuigd te zijn dat het WK in Rusland veilig zal verlopen.

Jihadist Al-Qa’ida opgepakt voor WK 2010: wilde beledigde profeet wreken

Dit kunt u zelf doen bij een aanslag: acht tips

Serieuze dreiging bij het vierjaarlijkse wereldkampioenschap was er al eens eerder. In de aanloop naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika werd de Saudiër Abdullah Azam Saleh al-Qahtani opgepakt in Irak. Hij was gelieerd aan Al-Qa’ida en verklapte dat hij onder meer de voetbalteams en supporters van Nederland en Denemarken wilde aanvallen om ‘beledigingen van de profeet te wreken’. Daarmee doelde hij op Mohammed-spotprenten van de Deense cartoonist Kurt Westergaard en islam-kritische uitingen van Theo van Gogh, die in 2004 door Mohammed Bouyeri werd vermoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.