Turkije

Erdogan trakteert: week voor verkiezing bonus voor ouderen

01 mei 2018

De Turkse premier Binali Yildirim wil vlak voor de Turkse verkiezingen een cadeau uitdelen aan alle Turkse pensioengerechtigden. Een week voordat ze mogen stemmen voor een nieuw parlement en een president, ontvangen gepensioneerden een bedrag van 1.000 Turkse lira (omgerekend 203 euro).

Dat kondigde Yildirim maandag aan. Vlak voor de verkiezingen is het een opmerkelijke maatregel: 15 procent van het electoraat bestaat uit mensen met de pensioengerechtigde leeftijd. Dat meldt persbureau Bloomberg. In april schreef de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onverwacht verkiezingen uit. De Turken kunnen op 24 juni naar de stembus voor zowel parlements- als presidentsverkiezingen.

President wil snel profiteren van militair ingrijpen in Syrië en economisch hoogtij – voordat regering de hoge schulden niet meer kan aflossen.

Verkiezingen van belang voor macht Erdogan

Als Erdogan de verkiezingen wint, wordt de nieuwe Grondwet van kracht, en krijgt hij nieuwe bevoegdheden. Als voorschot op de komende campagne kondigt de regering gunstige maatregelen voor ouderen aan.

De oppositie is woedend over de maatregel en noemt het omkoping. De grootste oppositiepartij CHP zegt hierover op dinsdag: ‘De AK-partij heeft gisteren snel een pakket samengesteld. Deze maatregel is gestolen uit ons verkiezingsprogramma in 2015.’

Ook wil premier Yildirim in de toekomst meer voor mensen op leeftijd doen. Hij noemde onder meer het kwijtschelden van schulden, hervormingen van de belastingen en sociale voorzieningen. Het is nog onduidelijk hoeveel geld dit de Turkse regering gaat kosten.

Tezcan: ‘Laat je niet misleiden’

Volgens CHP-woordvoerder Bülent Tezcan zijn de toezeggingen van de regering op drijfzand gebouwd. ‘Deze maatregelen lijken misschien wel problemen op te lossen, maar duurzaam is deze oplossing niet,’ zegt Tezcan tegen de Turkse krant Hurriyet. ‘Ik roep onze burgers op om zich niet laten misleiden door deze maatregelen.’

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde eerder dit jaar dat de Turkse regering te veel geld uitgaf, en dat daarmee de Turkse economie in gevaar zou kunnen komen. Volgens critici zijn de maatregelen overduidelijk bedoeld om de sympathie van de Turkse kiezers te winnen, in aanloop naar de verkiezingen van  24 juni.

De klok tikt voor Erdogan, lees meer uit Elsevier Weekblad. 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.