Israël

Deze EU-landen steunen Trump wél bij verhuizing ambassade

14 mei 2018Leestijd: 4 minuten

Vandaag, maandag, opent Donald Trumps dochter Ivanka de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. De meeste lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn daar tegen en blijven weg, maar Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Tsjechië sturen hun diplomaten in Israël wel naar de ceremonie.

Onder leiding van Franse diplomaten werkte de EU aan een officiële verklaring waarin de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem moest worden veroordeeld. Maar volgens The Times of Israel namen Hongarije, Roemenië en Tsjechië het op voor Israël, en staken daar een stokje voor. Zij blokkeerden de verklaring.

Palestijnen woedend: drie landen zullen consequenties ervaren

Zaterdag reageerde het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit (PA) daar woedend op. Volgens het ministerie is de houding van de drie Centraal-Europese landen ‘in strijd met EU-beleid, internationale wetgeving, resoluties van de Verenigde Naties, de Conventie van Genève en de mensenrechten,’ schrijft het Palestijnse persbureau Ma’an News. Hongarije, Roemenië en Tsjechië zullen volgens de autoriteiten in Ramallah, waar de PA zetelt, ‘de consequenties van hun acties ervaren,’ vooral wat betreft hun relaties met de Arabische en islamitische wereld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De meeste EU-landen, waaronder ook Nederland, zijn tegenstander van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Zo noemde de inmiddels afgetreden minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) Trumps aankondiging in december nog ‘onverstandig en contraproductief’. EU-buitenlandchef Federica Mogherini sprak woorden van gelijke strekking: Brussel ziet Jeruzalem als hoofdstad van zowel Israël als een mogelijke Palestijnse staat.

Het feit dat het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington Jeruzalem erkent als ‘ongedeelde hoofdstad’ van Israël, brengt – net als het verplaatsen van de ambassade – het vredesproces in gevaar, vinden de EU en de Verenigde Naties. Turkije en de Arabische Liga, 22 Arabische landen, zijn fel tegen Trumps besluit. De Amerikaanse ambassades in het Midden-Oosten houden rekening met protesten, en hebben hun beveiliging aangescherpt.

Meeste landen blijven weg bij festiviteiten, deze 32 landen zijn er wel

De meeste landen blijven weg bij de festiviteiten die maandagmiddag worden gehouden bij de nieuwe Amerikaanse ambassade. Naast de drie bovengenoemde landen is Oostenrijk de enige EU-lidstaat die met één of meer diplomaten is vertegenwoordigd, weet de Israëlische krant Haaretz. Andere aanwezige Europese landen zijn Albanië, Georgië, Macedonië, Servië en Oekraïne.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In totaal zijn 32 landen aanwezig, uit Afrika (onder meer Angola, Kameroen, Ethiopië, beide Congo’s en Nigeria), Azië (Myanmar, Filipijnen, Thailand en Vietnam), Zuid-Amerika (Peru en Paraguay). Ook tal van Midden-Amerikaanse landen zijn erbij, waaronder Guatemala, dat zijn ambassade woensdag ook naar Jeruzalem verplaatst. Vandaag houdt Trump via videoverbinding een toespraak om de ambassade officieel te openen.

Palestijnen in Gaza gaan naar grens voor ‘Mars van Terugkeer’

Pakweg tachtig kilometer verderop dreigen de spanningen vandaag hoog op te lopen. Hamas, de terreurorganisatie die het bewind voert in de Gazastrook, roept de Palestijnen op om maandag en dinsdag de grens met Israël te bestormen en over te steken. In aanloop naar deze ‘Mars van Terugkeer’ lopen demonstranten sinds eind maart elke vrijdag naar het grenshek met Israël, waar ze onder meer brandbommen gooien, autobanden in brand steken en pogingen doen om de grens over te steken.

Het Israëlische leger (IDF) doodde er zeker 42 demonstranten, van wie de meesten waren aangesloten bij terreurorganisaties als Hamas en Islamitische Jihad. Of zij daadwerkelijk betrokken waren bij terroristische activiteiten, is overigens niet zeker. De Gazanen spreken van de Mars van Terugkeer. Ze beschouwen zichzelf als vluchtelingen, met een ‘recht op terugkeer’ omdat honderdduizenden van hun (groot)ouders bij de oprichting van de staat Israël in 1948 het land verlieten of dat ontvluchtten. In het Arabisch wordt de uittocht van Palestijnse Arabieren uit Israël in 1948-1949 de ‘Nakba’ (catastrofe) genoemd.

Lees verder onder de Tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hamas noemt de marsen consequent ‘vreedzame protesten’, maar Israël bestrijdt dat. Volgens het Israëlische leger willen de Palestijnen ‘massaslachtingen’ plegen onder Israëlische burgers in dorpen vlak bij de grens. Het leger raadt inwoners van Gaza af in de buurt van de grens te komen, en verspreidde in het Arabisch flyers met waarschuwingsteksten. Hamas is van plan zo’n 250.000 demonstranten naar de grens te sturen om te marcheren naar de Westelijke Jordaanoever.

Lees ook: Jongeren PvdA, SP, GroenLinks marcheren voor Palestijnen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.