Duitsland

Aantal antisemitische incidenten stijgt, dat komt hierdoor

08 mei 2018Leestijd: 3 minuten

Het aantal antisemitische misdrijven in Duitsland is vorig jaar toegenomen. Dat blijkt uit misdaadcijfers dinsdag.

Het aantal antisemitische incidenten nam in 2017 toe met 2,5 procent tot 1504 gevallen, meldt de Duitse krant Die Welt. Daarnaast bestaat de vrees dat van veel incidenten geen melding wordt gemaakt bij de politie.

Eind april sloeg SPD-minister Katarina Barley al alarm om het groeiende antisemitisme in Duitsland. ‘Antisemitisme is in Duitsland weer sociaal aanvaardbaar,’ zei de Justitieminister. Volgens haar is immigratie vanuit Arabische landen daar een belangrijke oorzaak van. ‘Als mensen uit deze landen (Arabische landen, red.) naar ons toe komen, kan dit ook in Duitsland een groot probleem worden.’ De woorden zijn opvallend omdat de partij van Barley juist een ruimhartig asielbeleid voorstaat.

Parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble sprak drie weken daarvoor vergelijkbare woorden. ‘De grote toename van immigranten breng ook radicale krachten van de islam met zich mee.’ Volgens Schäuble is het de opgave voor de liberale democratie om zowel tolerant te blijven als de vrijheid van godsdienst te handhaven. De grote instroom van immigranten brengt volgens hem spanningen met zich mee. ‘Voor de westerse democratieën is dat de grote stresstest,’ aldus Schäuble.

Duitse politici passen standpunt aan

Veel Duitse politici hebben de laatste maanden hun standpunt over immigratie veranderd of op zijn minst aangepast. Zo gaat minister van Ontwikkelingshulp Gerd Müller van de conservatieve CSU meer geld besteden aan de terugkeer van asielzoekers.  Sinds een maand is de Duitse politiek bovendien in de ban van een fel islamdebat: minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (eveneens CSU) zei in maart dat de islam niet bij Duitsland hoort. ‘Moslims wel,’ voegde hij daar overigens direct aan toe.

De totale criminaliteit in Duitsland is overigens afgenomen, tot hetzelfde niveau van 1992. Voor het veiligheidsgevoel van de Duitsers maakt dat weinig uit: 44 procent voelt zich minder veilig dan een paar jaar geleden.

Lees ook: Franse prominenten waarschuwen: ‘nieuw antisemitisme’ door islamitische radicalisering

Trends in Nederland en Duitsland vergelijkbaar

In Nederland werden maandagochtend ook misdaadcijfers bekend gemaakt. Die lieten een vergelijkbare trend zien als in Duitsland. Het aantal misdaden is gedaald en vergelijkbaar met het niveau van 1980, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Maar ook in ons land neemt het antisemitisme toe. Zo registreerde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in 2017 113 antisemitische incidenten, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (109). Onder de incidenten vielen 28 bekladdingen en vernielingen, waaronder het ingooien van ruiten van het Joodse restaurant HaCarmel en van de Joodse instelling Chabad Central te Amsterdam. Er werden vier geweldsincidenten geregistreerd, waaronder ernstige mishandelingen van een Joods-Syrische vluchteling en twee Joodse toeristen uit Israël.

Het CIDI waarschuwde nadrukkelijk voor meer antisemitische uitlatingen in de politiek door de opkomst van partijen zoals DENK en NIDA. In totaal hadden zeven van de incidenten plaats in de politiek. Zo klaagde Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk tijdens een debat over ‘de lange arm van Israël en de Joden’.

Lees ook: Zorgen over antisemitisme van Arabische immigranten

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.