Verenigd Koninkrijk

Duits politicus wil politiek asiel voor Tommy Robinson

29 mei 2018Leestijd: 3 minuten

De Duitse parlementariër Petr Bystron van de populistische partij Alternative für Deutschland wil de Britse anti-islamactivist Tommy Robinson uit de brand helpen. Bystron wil dat Duitsland hem politiek asiel verleent: ‘Hij is immers een politiek gevangene’.

Bystron riep de Duitse regering, de Europese Unie (EU) en verschéidene mensenrechtenorganisaties afgelopen weekeinde via Twitter op om ervoor te zorgen dat Robinson wordt vrijgelaten en dat hij politiek asiel in Duitsland krijgt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Islamcriticus deed live verslag van zaak tegen Pakistaanse bende

Robinson werd dit weekend gearresteerd, omdat hij de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating had geschonden. De activist annex journalist deed live verslag van een rechtszaak tegen een bende Pakistaanse mensenhandelaren, en maakte daarbij video-opnamen buiten de rechtbank in Leeds. Dat mag niet: in het Verenigd Koninkrijk is het verboden om verslag te doen van lopende strafzaken, omdat de jury daardoor kan worden beïnvloed. Doen media dat wel, dan maken ze zich schuldig aan het hinderen van de rechtsgang.

Robinson werd in mei vorig jaar veroordeeld voor contempt of court (‘minachting van de rechtbank’, belemmering van de rechtsgang) tot dertien maanden voorwaardelijke celstraf. Omdat hij zich zaterdag opnieuw aan hetzelfde schuldig maakte, wordt die straf nu omgezet in een daadwerkelijk uit te zitten gevangenisstraf.

De Britse rechter heeft over de kwestie-Robinson een ‘D-Notice’ uitgevaardigd, wat betekent dat Britse media niet meer over de zaak mogen berichten. Nu de media zich hullen in stilzwijgen, is het onduidelijk hoe het Robinson vergaat.

Bystron maakt zich zorgen over ‘jacht op populisten’

Critici menen dat Robinson met zijn arrestatie het zwijgen wordt opgelegd vanwege zijn onwelgevallige standpunten. Dat vindt ook parlementariër Bystron, die tegenover de extreem-rechtse site Breitbart zijn zorg uitspreekt over de ‘toenemende aantallen arrestaties en strafzaken tegen leden en aanhangers van populistische bewegingen’. Hij vreest dat aanhangers van dergelijke bewegingen steeds minder veilig zijn in Europa: ‘1984 (het boek van George Orwell over een totalitaire communistische staat, red.) is nu,’ aldus de Duitse oppositiepoliticus.

Hij noemt Robinson daarom een ‘politiek gevangene’ en benadrukt dat een celstraf levensgevaarlijk is voor de islamcriticus. ‘Hij zit straks in de cel met 80 procent moslims.’

Honderden demonstreerden voor vrijlating Robinson

Bystron staat niet alleen in zijn weerstand tegen de arrestatie van Robinson. Dit weekeinde gingen honderden Britten de straat op om te demonstreren voor zijn vrijlating. Met als hashtag #FreeTommy doen fans van Robinson hun beklag over de arrestatie en de ‘censuur’ die de rechtse activist ten deel valt. Ook in Londen waren er in het parlementaire district White Hall protesten.

Op internet hebben meer dan 450.000 mensen hun handtekening gezet onder een petitie voor de vrijlating van Robinson. Zijn aanhang vreest voor zijn leven in de gevangenis.

Ook in Nederland is ophef over de kwestie. PVV-leider Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. In een reactie laat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) weten kennis te hebben genomen van de mediaberichten: ‘De vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen. Voor zover op dit moment bekend heeft de betrokkene de voorwaarden voor zijn eerdere voorwaardelijke vrijlating geschonden en is dit de reden voor zijn opsluiting,’ aldus Blok. Het kabinet zegt vertrouwen te hebben in de rechtsgang in het Verenigd Koninkrijk en wil zich verder niet over de zaak uitspreken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.