Italië

Partijen zijn eruit: eindelijk nieuwe regering

31 mei 2018Leestijd: 2 minuten

De leiders van de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en Lega zijn het donderdag in Rome na uren overleg eens geworden over hun nieuwe regeringsploeg.

Ze hebben in een verklaring laten weten dat het alsnog de bedoeling is dat Giuseppe Conte, een nauwelijks bekende 53-jarige rechtsgeleerde, het kabinet gaat leiden.

Vijfsterrenbewegingleider Luigi di Maio

Lees ook deze rake column van Afshin Ellian: Vijfsterrensocialisme is bedreiging voor Brussel

Matteo Salvini (Lega) en Luigi Di Maio (M5S) krijgen volgens partijbronnen een ministerspost, respectievelijk Binnenlandse Zaken en Arbeid & Industrie. De centrumrechtse, niet partijgebonden hoogleraar economie Giovanni Tria wordt minister van Economische Zaken. Hij is kritisch ten aanzien van het beleid van de Europese Unie, maar heeft geen plan B klaarliggen om uit de euro te stappen, zoals Paolo Savona. Deze was voor de Italiaanse president Sergio Mattarella onaanvaardbaar op Economie.

Savona krijgt nu de portefeuille Europese Zaken. Enzo Moavero Milanesi wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Conte naar verwachting donderdagavond benoemd

Mattarella heeft Conte uitgenodigd donderdagavond op bezoek te komen om het kabinet te presenteren. Naar verwachting zal hij hem dan meteen benoemen tot premier. Carlo Cottarelli, die door Mattarella naar voren was geschoven als leider van een overgangsregering tot de nieuwe verkiezingen, liet al weten zijn opdracht te hebben teruggeven. Tegen verslaggevers zei hij dat een politieke oplossing het beste is voor het land.

De formatie in Italië leek zondag te stranden toen Mattarella zijn veto uitsprak over kandidaat-minister van Financiën Paulo Savona. Conte trok zich daarop terug als kandidaat-premier.

Lees ook: De toestand in Italië en de volgende eurocrisis

Mattarella wees vervolgens een oud-functionaris van het Internationaal Monetair Fonds, Carlo Cottarelli, aan om een tijdelijke overgangsregering te vormen. Cottarelli wist echter geen ministersploeg samen te stellen en kreeg geen steun van de grote Italiaanse partijen. Hij gaf zijn opdracht terug.

Niet iedereen bij Lega tevreden

De terugkeer van Salvini aan de onderhandelingstafel op donderdag was verrassend. De Lega-leider drong na het klappen van de coalitie op zondag aan op nieuwe verkiezingen in het voorjaar.

De vernieuwde onderhandelingen kwamen hem op kritiek te staan van partijgenoten. Roberto Maroni, voormalig gouverneur van Lombardije liet via Twitter van zich weten: ‘Ik hoop niet dat Matteo Salvini onder de druk zal begeven om een nieuwe regering te vormen. Nieuwe verkiezingen in oktober zijn een betere optie.’

Lees ook: Migranten splijten Italië

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.