Gemeenteraadsverkiezingen

Deze partij wil islamitische staat stichten in België

06 april 2018Leestijd: 3 minuten

In België is onrust ontstaan over de politieke partij ‘Islam’ die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober deel wil nemen in 28 gemeenten. De belangrijkste verkiezingsbelofte? Een islamitische staat.

De partij heeft op dit moment al twee raadsleden, één in de gemeente Anderlecht en één in Molenbeek. Die werden gekozen bij de verkiezingen in 2012.

Het doel is volgens het Anderlechtse gemeenteraadslid Redouane Ahrouch ‘een honderd procent islamitische staat’. Ook wil hij de sharia invoeren ‘zonder hierbij de Belgische grondwet te raken’. Bij de komende verkiezingen wil Islam vooral inzetten op conservatieve en strenggelovige moslims.

Lees de column van Gertjan van Schoonhoven over de samenwerking van links met Nida: Sinds wanneer gaan links en islam samen?

De hoofddoek wil hij niet meteen verplichten, maar als het aan Ahrouch ligt, worden mannen en vrouwen wel gescheiden in het openbaar vervoer. Ahrouch is zelf buschauffeur en krijgt naar eigen zeggen veel klachten van vrouwen over ongewenste handtastelijkheden. Daarom kunnen ze volgens hem beter achter instappen en mannen voorin. Aan het voorstel liggen volgens hem geen religieuze motieven ten grondslag.

Vrouw die lijst aanvoert? Onbegrijpelijk

Ahrouch deed in het Belgische programma La Dernière Heure nog een opvallend voorstel: hij wil iedere verkiezingslijst laten aanvoeren door een man. ‘Een echte dappere man. Logisch, de man vooraan, de vrouw erachter. Zodat ze zich veilig voelt.’ Dat een vrouw de lijst aan zou kunnen voeren vindt het raadslid onbegrijpelijk.

Ahrouch wil met zijn partij bewijzen dat extremisten een minderheid zijn binnen de moslimgemeenschap. ‘Veel moslims zullen op ons stemmen omdat ze het beu zijn dat ons geloof gelinkt wordt aan terrorisme. Wij willen aantonen dat de extremisten een kleine minderheid zijn,’ zegt hij daarover.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Gaat Nederland ten onder aan islam en immigratie?

Staatssecretaris Theo Franken spreekt op Twitter harde woorden over de partij. ‘In hun shariawereld hebben vrouwen geen rechten. En het begint bij apart openbaar vervoer. Ik walg van deze partij Islam.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Concreet denkt de N-VA aan een wijziging van de grondwet. Leden willen Islam in de kiem smoren ‘nog voor ze de kans krijgen schade aan te richten’.

Op haar site en in het partijprogramma trof Elsevier Weekblad nog een aantal opvallende politieke standpunten aan. Zo pleit Islam voor een inkomen voor de huisvrouw, een verbod op tatoeages en piercings, reclamecensuur (‘het correcte en morele karakter van reclameboodschappen voor het publiek moet worden gerespecteerd’). Er moet een tabaksverbod komen, toegang tot slijterijen beperkt en casino’s en loterijen moeten worden verboden.

Meer over Islam bij de Duitse verkiezingen: Duits verkiezingssucces: anti-islam en pro-Poetin

Tweestatenoplossing geen optie

The list goes on. Islam stelt dat Palestina onder bezetting is met zijn ondeelbare hoofdstad Jeruzalem. Een Tweestatenoplossing is niet mogelijk. Het boerkaverbod dat sinds 2011 in België geldt moet worden opgeheven. Iedere particulier moet het recht krijgen om religieus te slachten en ‘in het belang van de menselijke waardigheid’ moet verblijfsrecht worden verleend aan alle ongedocumenteerden.

Ook zorgelijk: de partij wil ‘de machtsstructuren die de overheersing van sommige groepen over de rest van de wereld mogelijk hebben gemaakt’ heroverwegen.

De 28 gemeenten waarin Islam gaat meedoen liggen in het Brusselse gewest en Wallonië. Vooral in de Brusselse gemeenten zetten de kandidaten in op de grote moslimgemeenschap.

‘Een derde van de bevolking in Brussel is moslim, dus met de naam vertegenwoordigen we deze groep’, stelt Ahrouch. ‘Binnen 12 jaar, in 2030, zal Brussel (het gewest red.) voornamelijk uit moslims bestaan. Wat wil je dan, een bemiddelaar of een extremist? Zoals de Franstaligen FDF hebben, is er nu voor de moslims Parti Islam.’

Lees ook: Islam is op weg ’s werelds grootste religie te worden

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.