Syrië

Rusland: ‘Voorkomen van oorlog nu belangrijkste prioriteit’

13 april 2018Leestijd: 2 minuten

Als er aanvallen worden uitgevoerd op Syrische doelen, riskeren de Verenigde Staten een tegenaanval op hun vliegdekschepen. Dat zegt de Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzya in een persconferentie. Hij waarschuwt de Verenigde Staten dat hun opstelling ‘heel gevaarlijk’ is.

‘De belangrijkste prioriteit van de Verenigde Naties is het voorkomen van een oorlog,’ zegt Nebenzya. Rusland roept opnieuw op tot een vergadering van de VN-Veiligheidsraad om de oorlogsdreiging te bespreken. De Amerikaanse vliegdekschepen kunnen onder Russische vuur komen te liggen als de Amerikanen Russische militairen in gevaar brengen. Dat meldt de Britse omroep BBC. Nebenzya benadrukt dat er veel Russische militairen in Syrië actief zijn.

Zaterdag beginnen onderzoekers van de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, in Douma met een onderzoek naar de vermeende gifgasaanval op burgers in de Syrische stad. Volgens de Britse krant The Times hebben Amerikaanse onderzoekers sporen van chloorgas ontdekt in bloedmonsters van Syrische slachtoffers.  Donderdag al zei de Franse president Emmanuel Macron concreet bewijs te hebben dat de Syrische regering van Bashar al-Assad chemische wapens heeft ingezet.

Bij een aanval op de rebellenenclave Douma vorige week kwamen tussen de veertig en vijfenzeventig mensen om het leven. Daarbij is volgens Syrische mensenrechtenorganisaties gebruikgemaakt van chloorgas. Syrië en Rusland ontkennen dit.

Gemengde signalen uit het Pentagon

James Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie, roept op tot terughoudendheid bij het uitvoeren van een luchtaanval. Dat meldt The New York Times. Mattis wil wachten tot er meer bewijs is voor een gifgasaanval. ‘We proberen het uitmoorden van onschuldige mensen te voorkomen,’ zegt Mattis, ‘maar vanuit strategisch oogpunt moeten we ook kijken hoe dit niet uit de hand loopt.’

De Amerikaanse president Donald Trump zorgt op Twitter voor verwarring. Donderdag schreef Trump dat hij ‘nooit heeft gezegd wanneer de aanval plaats zou hebben. Het kan erg binnenkort zijn, maar ook helemaal niet zo binnenkort.’ Een dag eerder schreef hij dat de Russen zich konden opmaken voor een aanval met ‘slimme’ raketten.

Kabinet van Theresa May achter ingreep in Syrië

De Britse krant The Times meldt dat er een oorlogsvloot van de Verenigde Staten op weg is naar Syrië. Sinds de oorlog in Irak in 2003 is de aanwezigheid van een Amerikaanse vloot in de regio niet meer zo groot geweest. Theresa May, de premier van het Verenigd Koninkrijk, is het met Trump eens dat het gebruik van chemische wapens moet worden bestraft.

Rusland benadrukt dat nog niet is bevestigd dat in Douma chloorgas is gebruikt. De Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzya sprak eerder deze week van roekeloze experimenten in het Midden-Oosten. ‘Het gebrek aan strategisch besef is verbijsterend.’

Donald Trump dreigt de inzet van chemische wapens tegen Syrische burgers te vergelden. Welke militaire opties heeft hij? Een update aan de hand van zes vragen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.