Duitsland

Na islamdebat is Europees Monetair Fonds nieuwe splijtzwam Duitse regering

16 april 2018Leestijd: 2 minuten

In het Duitse coalitieakkoord staat een groot hoofdstuk over de toekomst van de Europese Unie. Maar de christen-democraten gooien zand in de machine: zij willen het tempo terugschroeven. De CDU/CSU, de partij van bondskanselier Merkel, wil de oprichting van een Europees Monetair fonds vertragen, tot frustratie van de sociaal-democraten.

Dat meldt het Duitse dagblad Die Welt. De CDU en de Beierse zusterpartij CSU willen de omvorming van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) tot een Europees Monetair Fonds zo veel mogelijk vertragen, omdat een dergelijk fonds de weg zou vrijmaken voor een Europese minister van Financiën. De Duitse christen-democraten vinden dat de Europese Commissie voor de vorming van een dergelijk instituut de verkeerde weg inslaat: de Europese Commissie wil het monetaire fonds buiten de invloed van de nationale parlementen houden. Zowel CDU als CSU is daartegen.

Duitsland heeft het monopolie op ‘juiste’ opvattingen, lees de column van Jelte Wiersma 

Christen-democraten opeens eurosceptisch?

Dit is zeer tegen het zere been van coalitiepartner SPD. De sociaal-democraten vinden dat de christen-democraten het technische aspect misbruiken om de Europese Unie te dwarsbomen. Met deze stellingname zouden de christen-democraten zich willen indekken tegen de EU-kritische partijen in Duitsland. Deze opstelling kan een belemmering zijn voor de verregaande hervormingen, die vooral de Franse president Emmanuel Macron vurig wenst. Opmerkelijk, want eerder zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) nog dat zij bereid is om Macron daarbij te steunen.

Eind 2017 zei de gewezen leider van de sociaal-democraten Martin Schulz, dat er voor 2025 een Verenigde Staten van Europa moet worden gecreëerd. Landen die daar niets in zien, kunnen volgens Schulz beter uit de EU stappen. De houding van de christen-democraten staat ook haaks op het Duitse Regeerakkoord, vindt de SPD. De fractie wil dat Merkel haar partij tot de orde roept, en alsnog overstag gaat.

Eerder was islamdebat twistpunt

De Duitse coalitie bestaat uit de CDU van Angela Merkel en haar zusterpartij, de conservatieve CSU. Binnen de CSU is Horst Seehofer de smaakmaker van de conservatieven in Beieren. Seehofer deed de coalitie in maart op haar grondvesten schudden, door te stellen dat de islam niet in Duitsland past.

Merkel vindt, net als Seehofer – die een lans brak voor het in ere houden van feestdagen als Kerst en Pasen – dat Duitsland een christelijke traditie heeft. Maar ‘deze moslims horen ook bij Duitsland en dat geldt dus ook voor hun religie, de islam,’ aldus Merkel.

Jelte Wiersma over de Duitsland: Door integratie wil Duitser zijn verleden afwerpen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.