Europese Unie

Commissie negeert Parlement: Selmayr blijft sowieso

18 april 2018Leestijd: 3 minuten

Bij de benoeming van de Duitser Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie is alles volgens de regels gegaan, herhaalt landgenoot Günther Oettinger, Europees Commissaris voor Begroting en Personeelszaken, woensdag nogmaals. De Commissie gaat dan ook niet ingrijpen, ondanks de uitdrukkelijke wens van het Europees Parlement om Selmayrs benoeming nog eens kritisch te bekijken.

Een aanzienlijke meerderheid van het Europees Parlement riep de Commissie woensdag in een resolutie op de aanstelling van Selmayr te heroverwegen: 464 van de 751 Parlementariërs stemden vóór, 205 tegen. De ‘bliksembenoeming’ van de Duitser tot hoogste EU-ambtenaar doet het Parlement denken aan een staatsgreep, bleek dinsdagavond al uit de ontwerpresolutie waarover woensdag werd gestemd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Benoeming is vriendjespolitiek’

Eerder was Selmayr kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Selmayr volgt de Nederlander Alexander Italianer op, die ruim twee jaar secretaris-generaal was, maar begin maart met pensioen ging. Selmayr was sinds 2014 de kabinetschef van Jean-Claude Juncker en leidde ook diens verkiezingscampagne. Juncker – wiens termijn loopt tot 2019 – wordt dan ook beticht van vriendjespolitiek.

Ook bij veel Nederlandse leden van het EU-parlement doet de gang van zaken de wenkbrauwen fronsen. ‘Bij de benoeming van Selmayr zijn de regels zo toegepast dat alleen hij kon slagen. Daarom is hier sprake van vriendjespolitiek. De Commissie moet anderen een gelijke kans geven,’ aldus Peter van Dalen van de ChristenUnie.

Zelfs meest EU-vriendelijke politici vinden aanstelling niet in de haak

VVD’er Hans van Baalen is het met hem eens. ‘Los van de juridische aspecten is het politiek niet aanvaardbaar dat iemand binnen tien minuten wordt gepromoveerd tot secretaris-generaal.’

Paul Tang van de Brusselse PvdA, die dinsdag de pro-EU-toespraak van de Franse president Emmanuel Macron roemde, zegt dat de affaire het ‘vertrouwen van burgers in de EU heeft geschaad’.

Begin maart, kort nadat de benoeming van Selmayr bekend werd, stelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven – die zichzelf ‘zeer pro-EU’ noemt – al Kamervragen.

Wie is Martin Selmayr? Lees hier een profiel van ‘het Beest van Berlaymont’

Ondanks aanhoudende kritische vragen van journalisten en kritiek vanuit allerlei EU-lidstaten, piekeren Juncker en consorten er niet over om Selmayr uit zijn functie te ontheffen. Sterker nog: Juncker verbindt zijn eigen lot aan dat van zijn voormalige rechterhand. ‘Als Selmayr gaat, dan vertrek ik ook,’ zei hij tijdens een overleg met zijn eigen Europese Volkspartij (EVP). Naar eigen zeggen heeft de Luxemburgse Commissievoorzitter als enige het mandaat om Selmayr te ontslaan.

Commissie houdt vol dat regels niet zijn overtreden

De Commissie bleef de afgelopen maand herhalen dat alle procedures voor het benoemen van ambtenaren ‘op religieuze wijze’ zijn gevolgd. Maar volgens de Franse krant Libération maakte de Duitser zelfs een rondgang langs de diverse Europese fractievoorzitters om steun te ontvangen.

Eerder beweerde die krant ook dat Selmayr de Commissarissen douceurtjes had beloofd, zoals een dienstauto als ze afzwaaien als Europees Commissaris. Vicevoorzitter Frans Timmermans ontkende dat een maand geleden. ‘Dat zou ook gewoon tegen de regels zijn.’ In een interview met NRC  gaf Timmermans toe dat hij niet had verwacht dat de ophef dergelijke proporties zou aannemen.

Personeelscommissaris Oettinger zegt open te staan voor ‘een constructieve discussie’ om in de toekomst ophef over ambtelijke benoemingen te voorkomen. Hij wil zo snel mogelijk met het Europees Parlement bespreken hoe de procedures te verbeteren zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.