Europese Unie

Selmayr op krachttoer: intimidatie om meubelen te redden

24 maart 2018Leestijd: 2 minuten

Jean-Claude Juncker is in dienst van de Europese Unie, niet in dienst van Martin Selmayr. Dat zei Sven Giegold, europarlementariër namens de Groenen. Maar na de Europese Raad deze week lijkt het erop dat Juncker juist wel in dienst staat van de machtigste ambtenaar van de Europese Unie.

Selmayr maakte binnen één vergadering promotie, van stafchef van Juncker tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. Bij deze bliksemsnelle opmars werden de regels op ‘religieuze wijze’ gevolgd, aldus diezelfde Commissie. Het Europees Parlement twijfelt daar ten stelligste aan. Volgende week begint het onderzoek naar de benoeming van Selmayr. Zondagavond moet de Europese Commissie met antwoorden komen op de 134 vragen over de benoeming.

De Franse krant Libération meldt dat Selmayr niets aan het toeval wil overlaten, en een ronde heeft gemaakt langs de Europese fractievoorzitters voor rugdekking. Voor een secretaris-generaal is het niet gebruikelijk om te vissen naar politieke steun.

Wie is Martin Selmayr? Lees hier een profiel van ‘het Beest’

Macron: ‘Deze kwestie mag niet onder het tapijt geschoven’

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel lieten zich erover uit in een persconferentie. ‘Ik begrijp de reacties op de benoeming,’ zegt Macron, ‘als dit zou worden toegedekt alsof er niets gebeurd is, zou het een probleem zijn.’

‘Er is een democratische en journalistieke controverse, en daar moet aandacht aan besteed worden. Er komt een debat, en dat moet op een normale manier worden gevoerd,’ aldus Macron.

Juncker: ‘Alleen ik mag Selmayr ontslaan, dus hij blijft’

Opmerkelijk, want Jean-Claude Juncker is de vragen over Selmayr meer dan zat. Dat blijkt uit een persconferentie voor de Europese Raad. ‘Selmayr zal niet opstappen, want alleen ik kan hem ontslaan.’ Een vervolgvraag hierover wuifde Juncker weg als ‘niet relevant’.

Merkel is een partijgenoot van Selmayr. Ze stelt vast dat de kwestie moet worden onderzocht, maar dat Selmayr iemand is die zeer efficiënt werkt. ‘Hij neemt beslissingen op een zeer Europese manier.’

Het is de vraag wat Merkel daarmee bedoelt. De Franse krant Libération onthult dat de werkwijze van Selmayr gepaard gaat met intimidatie en machtsvertoon die niet gepast zijn voor een ambtenaar.

Selmayr als ambtenaar aanwezig bij politiek overleg

Bij een overleg met de fractie van de christen-democraten (EVP), is Juncker uit zijn slof geschoten over het gebrek aan steun dat hij krijgt tijdens deze voortslepende kwestie. Van de secretaris-generaal van de Europese Commissie zou je verwachten dat hij neutraal blijft in politieke kwesties. Selmayr zag er echter geen been in om donderdag met Juncker naar de fractievergadering te gaan, waar Juncker heeft geroepen: ‘Als Selmayr vertrekt, dan vertrek ik ook.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.