Syrië

IS maakt opmars in Damascus. Is de terreurgroep terug?

20 maart 2018Leestijd: 2 minuten

IS-jihadisten zijn bezig met een opmars in de Syrische hoofdstad Damascus. Daar hebben ze legereenheden van het Syrische bewind weggejaagd.

In een vuurgevecht dat 24 uur duurde, zou IS zeker twintig Syrische soldaten hebben gedood en een aantal Syrische militairen gevangen hebben genomen, meldt persbureau Reuters. Het district dat IS nu in handen heeft, al-Qadam, hoort tot de zuidelijke buitenwijken van de stad.

Vorige week gaven Syrische rebellen het gebied op na een evacuatiedeal met de Syrische regering. Het leger nam daarna het gebied in. Maar IS, dat een naburig gebied had bezet en sporadisch de rebellen had bevochten, zag zijn kans schoon en lanceerde een offensief. De strijd staat los van het al een maand durende offensief van het Syrische regeringsleger tegen de rebellen in Oost-Ghouta, dat ten oosten van Damascus ligt.

In Oost-Ghouta, vlak bij Damascus in het zuidwesten van Syrië, verschansen zich rebellen van het Vrije Syrische Leger dat strijdt tegen president Bashar al-Assad en wordt gesteund door Turkije. Assads troepen bombarderen er veel woonwijken, onder meer met Russische bommenwerpers. De gevechten in Oost-Ghouta gingen gewoon door ondanks het dertigdagenbestand waartoe de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had opgeroepen en de dagelijkse gevechtspauzes die Rusland had ingesteld.

Waarom Turkije goede zaken doet in Syrië: lees de column van Arend Jan Boekestijn

Assad gooide hoge ogen met video

Het gebied dat IS nu in handen heeft, ligt naast het Palestijnse vluchtelingenkamp Jarmuk. In december 2012 werd hevig gevochten om Jarmuk tussen enerzijds het Vrije Syrische Leger, en anderzijds het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina- Algemeen Commando (dat hier zijn machtsbasis had) en het Syrische regeringsleger. De humanitaire omstandigheden in het kamp zijn zeer slecht, door de oorlog tussen de rivaliserende partijen.

Assad gooide dit weekend hoge ogen door een reeks video’s online te zetten waarin hij in een Honda Civic door het zwaar getroffen Oost-Ghouta rijdt. Op de video lijkt het of hij vrijwel geen beveiliging bij zich heeft; doodleuk vertrekt hij vanuit Damascus naar de gebombardeerde enclave, zonder dat omstanders – langsrijdende auto’s, taxi’s en voetgangers – er erg in hebben dat hij achter het stuur zit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tijdens zijn bezoek ontmoette Assad regeringstroepen. In de video’s prijst hij onder andere de Syrische soldaten.

Lees ook: Verslag vanuit Damascus – hopen dat Assad snel wint

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.