Europees Parlement eist opheldering over ‘schimmige’ benoeming Selmayr

06 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Martin Selmayr - Foto: AFP

De druk op de Europese Commissie om opheldering te geven over de promotie van de stafchef Martin Selmayr van voorzitter Jean-Claude Junckers tot secretaris-generaal van het dagelijks EU-bestuur neemt toe. Het Europees Parlement wil volgende week in een plenair debat in Straatsburg opheldering over hoe de benoeming precies is verlopen.

Volgens critici verliep de promotie erg schimmig, maar de commissie houdt vol dat alles strikt volgens de regels is gegaan.

Juncker schoof Selmayr door naar hoogste post

Selmayr (47) had gesolliciteerd op de functie van adjunct-secretaris-generaal. Maar Juncker schoof de Duitser vrijwel direct door naar de hoogste ambtelijke post, toen hij 21 februari bekendmaakte dat de Nederlander Alexander Italianer die plek op 1 maart verlaat omdat hij met pensioen gaat. Vermoed wordt dat het een poging van Juncker is om over zijn graf te regeren, aangezien zijn termijn in 2019 eindigt.

Benoeming Selmayr kan leiden tot aftreden Europese Commissie. Lees de analyse van Jelte Wiersma >

Andere leden van de Europese Commissie zouden zijn verrast door de procedure, maar stemden wel in met de benoeming. De Duitse jurist wordt de facto de baas over zo’n 33.000 commissieambtenaren.

Kritiek om ‘vriendjespolitiek’ binnen EU

Sinds het aantreden van Selmayr regent het kritiek op wat wordt gezien als ‘vriendjespolitiek’ binnen de EU, onder meer door onthullingen van de Franse krant Libération.  Het Europees Parlement heeft vorige week een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken rond de promotie van de Duitser, na aandringen van de ‘transparantiewaakhond’ van het parlement.

Volgens diverse Brusselse bronnen heeft de Commissie schoorvoetend toegegeven dat er naast Selmayr slechts één andere kandidaat was om plaatsvervangend secretaris-generaal te worden. Pikant genoeg gaat het om Selmayrs medewerker Clara Martinez Alberola. Vermoed wordt dat de Spaanse een ‘strovrouw’ was, een tegenkandidaat voor de vorm, omdat intern al vaststond dat Selmayr was voorbestemd om Italianer op te volgen.