Europese Unie

EU wil weer 1 miljard euro doneren aan Oekraïne

09 maart 2018Leestijd: 1 minuut

De Europese Unie (EU) springt op verzoek van Oekraïne opnieuw financieel bij om de ‘economische stabiliteit en structurele hervormingen’ in het land te bevorderen. De Europese Commissie wil daarvoor 1 miljard euro uittrekken.

Sinds de crisis in 2014 heeft de EU al 2,8 miljard euro in drie zogenoemde macro-financiële bijstandsprogramma’s gestoken. Dit wordt het vierde programma dat de burgers in Oekraïne meer welvaart en stabiliteit moet brengen.

Meer over Oekraïne
Rusland-correspondent Hans Crooijmans: Oekraïense oud-strijders genegeerd door parlement

Voorstel moet nog worden goedgekeurd

De uitbetalingen zijn gekoppeld aan een aantal voorwaarden. Zo wil de Europese Commissie dat de regering van Petro Porosjenko de strijd tegen corruptie opvoert. ‘Onze solidariteit moet hand in hand gaan met een voortdurende, ambitieuze inzet van de autoriteiten in Oekraïne,’ zegt de Letse EU-commissaris Valdis Dombrovskis van Financiële Stabiliteit.

Het voorstel voor meer geld naar Oekraïne moet nog wel worden goedgekeurd door de individuele lidstaten en het Europees Parlement.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.