Israël

Hoe Franse consulaatmedewerker tientallen wapens smokkelde door Israël

19 maart 2018Leestijd: 1 minuut

Israël heeft maandag een medewerker van het Franse consulaat in Jeruzalem gearresteerd op verdenking van poging tot het smokkelen van wapens. De man zou met zijn diplomatenauto wapens hebben gesmokkeld van de door Hamas gecontroleerde Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever.

Het zou hierbij gaan om zeventig pistolen en twee semi-automatische wapens die in zeker vijf keer zijn vervoerd, meldt persbureau Reuters op basis van de Israëlische veiligheidsdienst Sjien Beet.

Lees voor een volledige uitleg van de explosieve situatie in het Midden-Oosten:

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede

De 23-jarige Roman Franck ‘handelde uit financieel gewin, op eigen initiatief en zonder medeweten van zijn superieuren,’ staat in een verklaring van de veiligheidsdienst.

‘Dit is een serieus incident waarbij de immuniteit en privileges van buitenlandse diplomaten in Israël op cynische manier zijn geëxploiteerd om tientallen wapens te smokkelen die mogelijk voor terroristische aanslagen tegen Israëlische burgers en veiligheidsdiensten zullen worden gebruikt.’

Handelde niet uit ideologie

Aan het handelen van Franck lag vermoedelijk geen ideologisch motief ten grondslag. Door gebruik te maken van een auto van het consulaat wist de man veel Israëlische veiligheidschecks te omzeilen. Naast Franck zijn zeven andere verdachten opgepakt, onder wie een Palestijn uit Oost-Jeruzalem die bij het consulaat werkte als beveiliger.

De man moet maandag voor de rechter komen. Frankrijk heeft zijn zorg over de zaak uitgesproken en volledige medewerking toegezegd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.