Duitsland

Hoe groot is de dreiging van motorbende Osmanen Germania?

13 maart 2018Leestijd: 2 minuten

Hoe groot is de dreiging die uitgaat van de Duitse motorclub Osmanen Germania? Groot, meent de Duitse politie, die dinsdagochtend een grote actie hield tegen de motorbende: op bijna zestig plaatsen, vooral in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waren invallen.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken staat de groep in verbinding met de Turkse AK-partij en kringen rond de Turkse president Erdogan. De groep, die officieel als boksclub geregistreerd staat, staat bekend als Turks nationalistisch en extreemrechts. De groep telt in Duitsland 22 lokale afdelingen en heeft bij elkaar ongeveer driehonderd leden.

Bij de actie in de deelstaat Noordrijn-Westfalen viel de politie binnen op adressen in onder andere Essen, Duisburg en Keulen. Ook waren er invallen in de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg.

Club zegt dat het jongens van de straat houdt

Er zijn eerder grote acties tegen de motorclub geweest. Osmanen Germania – opgericht door oprichters Selcuk S. and Mehmet B. – zegt zelf dat het jongeren van de straat houdt. De groep viel de afgelopen tijd echter op door gewelddadige strijd om de macht in diverse gebieden.

‘Opkomende motorclubs bestaan voornamelijk uit leden met een immigrantenachtergrond of andere nationaliteiten, die een ander idee hebben van wat het betekent om een biker te zijn’, zei Stephan Strehlow, hoofd van de Berlijnse politieafdeling in 2016 in VICE. ‘Voor veel van deze nieuwe bendeleden is lidmaatschap van een motorclub een manier om respect te krijgen en om misdaden te plegen met de bescherming van een grotere groep.’

Bij de actie dinsdag waren meer dan duizend politiemedewerkers betrokken. Er werden onder andere speciale eenheden ingezet.

Osmanen Germania zette twee afdelingen in Nederland op, één in Rotterdam en één in Twente. Misdaadverslaggever Gerlof Leistra maakte in juni dit achtergrondartikel waarin de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof waarschuwt voor de Turkse paramilitaire knokploegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.