Frankrijk

Le Pen wil partijnaam veranderen in ‘Rassemblement National’

11 maart 2018Leestijd: 2 minuten

Marine Le Pen heeft op de slotdag op het partijcongres van de Franse rechts-populisten in Lille voorgesteld het Front National (FN) om te dopen en een doorstart te laten maken als ‘Rassemblement National’. Dat betekent zoveel als nationaal samenwerkingsverband of vergadering, en ook samenscholing.

Le Pen zei volgens onder meer Le Monde dat de naamswijziging nodig is om de renovatie van de partij met succes af te ronden. De leden van het FN mogen schriftelijk stemmen over het voorstel. De uitslag wordt op zijn vroegst over zes weken bekend.

Na de nederlaag tegen Emmanuel Macron in de Franse presidentsverkiezing heeft Le Pen hard gewerkt om haar autoriteit binnen het FN te handhaven. Enige aanpassing van de koers en een nieuwe naam moeten helpen voorkomen dat veel kiezers de partij blijven associëren met racisme en antisemitisme. Het maakt tevens de samenwerking met andere partijen gemakkelijker.

‘Naam betekent voor veel Fransen hindernis’

‘Ons doel is duidelijk: macht,’ zei Le Pen zondag. ‘Oorspronkelijk waren we een protestpartij. Tegenwoordig kunnen we zonder twijfel een regeringspartij zijn.’ De afkeur die ze uitsprak over  immigratie, modialisering en een federaal Europa kon op goedkeuring rekenen van haar achterban.

De naamsverandering ligt gevoelig. Zaterdag werd duidelijk dat maar 52 procent van de leden voorstander is. Marine Le Pens vader Jean-Marie, de 89-jarige extreem-rechtse veteraan die het FN in 1972 oprichtte en geregeld in opspraak kwam door zijn uitlatingen, sprak van politieke zelfmoord. Zijn dochter en opvolgster erkende dat de naam Front National een roemrijke geschiedenis heeft, maar voor veel Fransen een psychologische hindernis vormt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.