China

Xi Jinping op weg naar levenslang presidentschap

25 februari 2018Leestijd: 1 minuut

De Chinese president Xi Jinping kan mogelijk ook aanblijven na 2023. De Communistische Partij wil af van een clausule in de Grondwet die bepaalt dat een president en een vicepresident maximaal twee termijnen achter elkaar mogen aanblijven.

Het staatspersbureau Xinhua meldde zondag dat het Centraal Comité van de Communistische Partij het voorstel voor de aanpassing van de Grondwet heeft gelanceerd. Het is een van de voorstellen die aan bod komt tijdens een driedaagse partijtop die maandag begint. Het Comité heeft 204 leden en 170 plaatsvervangend leden.

Een ander voorstel is om het gedachtegoed van partijleider en president Xi in de Grondwet vast te leggen. Verder is er een voornemen de nieuwe anticorruptiecommissie te promoveren tot staatsorgaan. Ook wil het Centraal Comité steden de ruimte geven om lokale wetten te maken.

Onduidelijk hoe lang Xi nog aan de macht wil blijven

De 64-jarige Xi is sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China. In 2023 zou hij moeten opstappen. Het is onduidelijk hoe lang Xi na de aanpassing van de Grondwet aan de macht wil blijven.

In de jaren negentig is besloten het presidentschap te beperken tot tien jaar. Toenmalig leider Deng Xiaoping (1904-1997) wilde zo de politieke stabiliteit vergroten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.