Europese Unie

EU-kopstuk weg na nazivergelijking

07 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Ryszard Czarnecki moet opstappen als vicevoorzitter van het Europees Parlement. De Pool vergeleek een landgenoot en mede-Parlementslid met de Polen die met de nazi’s collaboreerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden we “shmaltsovnik” (een scheldwoord voor Polen die in de oorlog Joden verraadden, red.), nu hebben we Roza Thun,’ zei Czarnecki in een interview in januari over Roza Thun. Thun is lid van de christen-democratische Europese Volkspartij. Zij zei eerder in een documentaire dat Polen onder de huidige regering afdrijft van de Europese Unie (EU) en steeds meer begint te lijken op een dictatuur.

Lees ook het commentaar van EU-correspondent Jelte Wiersma: De EU is vaak soepel. Waarom niet met Polen?

´Opmerking overschrijdt grenzen verantwoord taalgebruik´

Woensdag werd in Straatsburg gestemd over het aanblijven van Czarnecki, nadat de leiders van de grootste fracties in het Parlement vorige week hadden voorgesteld om hem te ontslaan als vicevoorzitter. Met 477 tegen 196 stemmen is dat voorstel aangenomen. Parlementsleden zeiden eerder al dat de opmerking ‘de grenzen van verantwoord politiek taalgebruik overschrijdt, zowel op persoonlijk als op institutioneel niveau’.

Czarnecki is lid van de Poolse, nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). In het Europees Parlement maakt hij deel uit van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waartoe ook de ChristenUnie/SGP behoort.

Czarnecki mag wel Parlementslid blijven

Ondanks zijn aftreden als vicevoorzitter kan de Pool wel aanblijven als lid van het Europees Parlement. De fractie ECR mag een nieuwe kandidaat-vicevoorzitter naar voren schuiven, over wie het Parlement vervolgens stemt.

De EU is al langer zeer kritisch over de Poolse regering, onder meer omdat het land de trias politica (scheiding der machten, de basis van de moderne rechtsstaat) niet zou respecteren. Commissaris Günther Oettinger voor Begroting en Personeelszaken stelde onlangs voor de geldkraan voor het Oost-Europese land dicht te draaien, maar voorzitter Juncker wil daar niet aan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.