Europese Unie

Verhofstadt haalt bakzeil met Europese kieslijst

07 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Om het Europees Parlement meer ruchtbaarheid te geven, wil Guy Verhofstadt een Europese verkiezingslijst. Aldus kunnen alle EU-burgers kiezen voor dezelfde kandidaten. De christen-democraten van de EVP voelen daar niets voor. Een knauw voor Verhofstadt.

Woensdag hield de oud-premier van België een vurig pleidooi voor de ‘transnationale lijsten’. Daarmee kunnen alle Europese burgers op kandidaten in heel Europa stemmen, en niet alleen op nationale lijsten. Geëmotioneerd sprak hij een leeg Europees Parlement toe. ‘We moeten de populisten verslaan, en niet bang voor hen zijn, dat kan alleen met transnationale lijsten!’

Het mocht niet baten. Verhofstadt wist de christen-democraten niet te overtuigen. ‘Het laat zien dat het de EVP niet om principes te doen is, maar om macht. Als we Wilfried Martens en Helmut Kohl nog maar hadden!’ verzuchtte de gebruskeerde Verhofstadt op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voorlopig heeft het proefballonnetje van Verhofstadt niets opgeleverd. Maar de Belgische liberaal geeft niet op: ‘We hebben de slag verloren, maar niet de oorlog,’ zo citeert hij de Franse president Charles De Gaulle.

Spitzen-kandidaten stap dichterbij

De Europese regeringsleiders hebben een nederlaag geleden in de strijd om de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het Europees Parlement wil dat de opvolger van Jean-Claude Juncker wordt gekozen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen, door middel van een systeem met Spitzen-kandidaten. Een stemming daarover werd door de voorstanders gewonnen.

Spitzen-kandidaten zijn de leiders van de Europese partijen die naar voren worden geschoven als mogelijke voorzitter van de Europese Commissie. Bij de afgelopen verkiezingen waren dat onder anderen Guy Verhofstadt (ALDE), Jean-Claude Juncker (EVP) en Martin Schulz (PES).

Vooral de Franse president Emmanuel Macron ziet een dergelijke benoemingsprocedure niet zitten. Hij wil dat de regeringsleiders zelf bepalen wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Waarbij dient te worden aangetekend dat Macrons partij Le République en marche geen deel uitmaakt van een Europese fractie. Daarmee staat Macron buitenspel als de nieuwe procedure er komt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.