20 jaar geëist tegen Abdeslam: ‘Ik heb vertrouwen in Allah’

05 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Rechtbank in Brussel, het gezicht van Abdeslam is onherkenbaar gemaakt. Foto:AFP

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft 20 jaar celstraf geëist tegen Salah Abdeslam. De 28-jarige Fransman werd vanochtend in Brussel voorgeleid door zwaarbewapende agenten met bivakmutsen. Abdeslam wil geen verklaring afleggen: ‘Ik ben niet bang voor u, ik heb vertrouwen in Allah.’

Het Openbaar Ministerie eist de hoogst mogelijke straf voor Abdeslam, die wordt verdacht van poging tot moord.

Abdeslam werd vanochtend voorgeleid. De verdachte heeft een metamorfose ondergaan: terwijl hij eerst kortgeknipt haar had en gladgeschoren was, draagt hij nu lang haar en een baard. Zijn advocaat benadrukt dat er geen foto’s van Abdeslam mogen worden gemaakt: hij wil niet worden afgebeeld.

Abdeslam wordt nog niet vervolgd voor de aanslagen in Parijs, op 13 november 2015, waarbij tientallen doden vielen. Hij staat nu terecht voor een schietpartij op 15 maart 2016, die vooraf ging aan zijn arrestatie. Daarbij raakten drie agenten gewond. Drie dagen later werd Abdeslam gearresteerd in Molenbeek. Abdeslam wordt in dit proces verdacht van poging tot moord en illegaal wapenbezit.

Abdeslam: ‘Ik ben moe’

Het proces is de eerste keer dat Abdeslam de mogelijkheid krijgt om zich in het openbaar uit te laten over de aanslagen. Maar die mogelijkheid laat hij schieten: ‘Ik ben moe,’ zegt hij. Hij weigert op te staan voor de rechtbank.

Wel laat hij geen mogelijkheid onbenut om zijn vroomheid kenbaar te maken. ‘Mijn zwijgen betekent niet dat ik een crimineel ben,’ zegt Abdeslam, ‘het is mijn verdediging. Ik vertrouw op mijn Heerser.’

Ook vindt Abdeslam dat hij onrechtvaardig wordt behandeld: ‘Wat ik bemerk, is dat moslims op de slechtste manier worden behandeld en beoordeeld. Er wordt niet uitgegaan van mijn onschuld.’

Abdeslam heeft niets toe te voegen

De rechtbank probeert hem op alle mogelijke manieren aan het praten te krijgen, door hem te verzekeren dat zijn rechten worden gerespecteerd. Niets werkt. In plaats daarvan zegt hij: ‘Ik ben niet bang voor u, ik ben niet bang voor uw bondgenoten. Oordeel over mij, maar ik luister alleen naar Allah, verder heb ik niets toe te voegen.’

De zitting duurt tot vrijdag. Het strafproces over de aanslagen in Parijs moet nog worden gevoerd. De datum daarvan is nog onbekend. Wel is duidelijk dat dit proces in Frankrijk zal plaatshebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.