Midden-Oosten

Ophef over hoofddoek minister Kaag in Iran

22 februari 2018Leestijd: 3 minuten

Op sociale media is grote ophef ontstaan over een foto van  minister Sigrid Kaag (D66), die de opgestapte Halbe Zijlstra vervangt als minister van Buitenlandse Zaken. Op een foto, verspreid door het Iraanse presidentiële kantoor, heeft ze tijdens haar staatsbezoek aan het land een hoofddoek om.

De foto is woensdag genomen tijdens de ontmoeting van Kaag met de Iraanse president Hassan Rouhani. ‘Het gaat om het doel,’ zegt de minister in een reactie in De Telegraaf. Ze verwijst naar de hoofddoekplicht in het land. ‘Geen enkele vrouwelijke vertegenwoordiger komt het land in als je niet op lichte wijze je hoofd bedekt.’

Bekijk ook deze fotoserie over het protest tegen de hoofddoek: 

Vrouwenrechten: nog lange weg te gaan in Midden-Oosten

Ze wijst op het bezoek van voormalig verkeersminister Melanie Schultz twee jaar geleden en op Europees buitenlandcoördinator Federica Mogherini die Iran vaak bezoekt. Ook zij droegen hoofdbedekking in het streng islamitische land. Ze vraagt zich hardop af of een vrouwelijke minister dan maar niet naar het land af moet reizen.

‘Ze laat ons allen in Nederland vernederen’

Maar de reacties op sociale media liegen er niet om. ‘Terwijl Iraanse vrouwen de lap wegsmijten en ervoor gearresteerd en geslagen worden, staat minister Kaag als een horige voor de tiran, onderdanigheid in haar hele houding, en laat zich – en dus ons allen in Nederland – vernederen,’ schrijft schrijver Leon de Winter op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PVV-leider Geert Wilders noemt het ‘verraad aan alle vrouwen die van de hoofddoek afwillen’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens FvD-leider Thierry Baudet geeft Kaag een duidelijk signaal tegen de emancipatie in Iran.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Minister Kaag zet haar hoofddoek recht, kijkt blij uit haar ogen en glimlacht. In een land waar vrouwen in de gevangenis zitten omdat ze af willen van de hoofddoek,’ schrijft Volkskrant-columnist Erdal Balci.

Democratic Iran Channel, een account dat is gewijd aan de mensenrechten in het streng islamitische land, betreurt het optreden van Kaag. De Iraanse activist en tv-journalist Masih Alinejad verwijst naar een voorval eerder op de dag waarbij een activiste werd opgepakt die tegen het hoofddoekverbod protesteerde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kaag verving bij het staatsbezoek de onlangs afgetreden minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. De reis naar Saudi-Arabië, Oman en Iran deze week stond al langer gepland. In Iran pleitte de minister voor behoud van het nucleaire akkoord met Iran en besprak ze de Nederlandse zorgen over mensenrechten in het land. Ook kwamen de regionale spanningen aan bod. Tijdens haar bezoek aan koning Salman van Saudi-Arabië en tijdens haar verblijf in Oman droeg Kaag geen hoofddoek.

Kaag is Midden-Oostenkenner. Voordat ze minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werd, was ze gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. Eerder leidde ze de VN-missie die tot doel had Syrië zijn chemische wapens te ontnemen.

Sinds eind vorig jaar eisen steeds meer vrouwen afschaffing van de hoofddoekplicht in Iran. In diverse steden in het land kwamen vrouwen de afgelopen maanden in opstand tegen de kledingvoorschriften door hun hoofddoek op straat af te doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.