Brazilië

President: ‘Rio volledig in handen drugsbazen’

16 februari 2018Leestijd: 2 minuten

De Braziliaanse regering heeft het leger opgedragen de controle over de politie in de stad Rio de Janeiro over te nemen. Volgens president Michel Temer hebben drugsbendes de metropool met 12 miljoen inwoners ‘vrijwel geheel overgenomen’.

Dat meldt persbureau Reuters. De maatregelen zijn extreem, gaf Termer aan bij ondertekening van het regeringsbesluit, maar hij ziet geen andere oplossing om de zwaarbewapende bendes aan te pakken.

De armere regio’s in de stad zijn vrijwel dagelijks het toneel van zware schietpartijen, waar invloedrijke drugsbendes en paramilitaire milities  elkaar en de politie bevechten voor territorium. Het geweld is inmiddels zo geëscaleerd dat het van sloppenwijken nu ook is overgeslagen naar de rijkere en voorheen veilige delen van de stad. Door de chaos moeten regelmatig belangrijke snelwegen worden afgesloten.

Halbe ZijlstraDit artikel mag u deze week niet missen:

Halbe Zijlstra was niet meer serieus te nemen als minister

Plunderingen en vuurgevechten tijdens carnaval

Hoe erg de veiligheidssituatie in Rio uit de hand is gelopen werd duidelijk tijdens de viering van carnaval, dat eindigde op woensdag. Wat een feest had moeten zijn stond in het teken van plunderingen en vuurgevechten. Gewelddadige confrontaties kostten drie politieagenten het leven. Op de nationale tv circuleerden veelvuldig beelden van bendes jonge mannen die in massa-overvallen groepen toeristen insloten en beroofden.

De cijfers liegen er niet om. Volgens het lokale bestuur steeg het aantal moorden vorig jaar met 8 procent en het jaar ervoor zelfs met 25 procent. In de zomer van 2017 werden al duizenden soldaten naar Rio gestuurd. Dat zij nu ook de zeggenschap over de veiligheid in de regio krijgen is nieuw. In 2016 was de metropool nog de trotse gastheer van de Olympische Spelen.

Agenten hebben geen geld voor benzine

Op het budget voor de politie in Rio is de afgelopen jaren flink bezuinigd door de financiële crisis in het land. Volgens de BBC zouden agenten niet eens genoeg geld hebben om de tank van hun patrouilleauto’s te vullen. Brazilië kampt daarnaast met hardnekkige corruptie.

Volgens BBC-correspondenten is het voor het eerst in lange tijd dat het leger weer zo nadrukkelijk in de straten van Rio aanwezig is. Zij vergelijken de situatie met de herinvoering van de democratie in Brazilië in 1985. Toen kwam een einde aan 21 jaar militair bewind.

Het Braziliaanse Congres moet nog haar goedkeuring geven over de plannen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.