Europese Unie

Europees Parlement trakteert zichzelf op miljoenen voor verkiezingen

02 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Er moet groots worden uitgepakt voor de verkiezingen van het Europees Parlement, voorjaar 2019. Dat wil datzelfde Europese Parlement. Een nieuwe begroting van het Europees Parlement komt voor het eerst boven de 2 miljard uit.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De krant kreeg een nota toegespeeld van het management van het Europees Parlement. De hogere begroting is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de Europese verkiezingen. Ter ere van het verkiezingsjaar moet er in 2019 extra geld naar het parlement, omdat de verkiezingen naar verluidt ‘de toekomst van het continent zullen bepalen’. Opmerkelijk is dat de Europese partijen daarbij een belangrijke rol voor zichzelf zien. De EVP, ALDE en PES moeten uit de schaduw van nationale partijen komen .

Europese leiders moeten boventoon voeren in campagne

De toename van het budget is onder meer bedoeld om de voormannen van de Europese partijen extra in de kijker te zetten. De Europese partijen, die tot dusver tijdens de verkiezingscampagne nauwelijks zichtbaar waren, moeten nu ‘een cruciale rol gaan spelen, naast de landelijke partijen’.

Ook wil het Europees Parlement volgend jaar campagne gaan voeren om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen naar de stembus gaan. Traditioneel is de opkomst voor de Europese parlementsverkiezingen laag. Dit jaar wordt 25 miljoen euro uitgetrokken voor een publiciteitscampagne, maar daar moet volgend naar nog 8 miljoen bovenop komen. Burgers die wel geïnteresseerd zijn in de EU, maar niet gaan stemmen, zijn de doelgroep.

Onenigheid over Spitzenkandidaten

Ook over de mogelijkheid om een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te kiezen, is onenigheid ontstaan. De Franse president Emmanuel Macron wil het Europese Parlement de bevoegdheid afnemen om een voorzitter van de Commissie te kiezen. Vorige keer kreeg het Parlement de keuze uit zogeheten Spitzenkandidaten; uiteindelijk werd Jean-Claude Juncker gekozen.

Macron probeert nu om een stokje te steken voor nieuwe verkiezingen en wil dat de voorzitter van de Europese Commissie door de Europese Raad voor regeringsleiders wordt gekozen. Dat meldt de Britse krant The Financial Times.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.