Criminaliteit

Zweden wil leger inzetten tegen geweldsexplosie probleemwijken

22 januari 2018

De afgelopen jaren is het aantal geweldsincidenten in Zweden explosief toegenomen. In januari dit jaar vielen tot nu toe al vier doden door geweld. De Zweedse premier overweegt nu het leger in te zetten om het groeiend aantal delicten tegen te gaan.

In het afgelopen jaar werden er meer dan 320 schietpartijen gemeld bij de politie, en waren er tientallen meldingen van explosies. Ook werden er 110 moorden geregistreerd en meer dan zevenduizend verkrachtingen. Vooral het aantal verkrachtingen is toegenomen, met 10 procent ten opzichte van 2016. Volgens de Britse Sunday Times durft meer dan 36 procent van de vrouwen ’s nachts niet meer over straat.

De politie is genoodzaakt om onderzoek naar het toenemende aantal verkrachtingen te staken, om zich te kunnen richten op bendegeweld. De toename van criminaliteit concentreert zich vooral in achterstandswijken. Volgens Sunday Times lopen er zelfs kinderen van 14 over straat met kalasjnikovs en kogelwerende vesten. Dat de politie in de verdrukking raakt, werd afgelopen week duidelijk. In de wijk Rosengard, gelegen in Malmö, ontplofte een handgranaat.

Premier Zweden wil leger inzetten

Zweeds idealisme verdampt door enorme migrantenstroom

De enorme migrantenstroom trekt een wissel op het Zweedse
systeem en nu wordt het land verscheurd tussen zijn idealen en de praktijk.

Volgens de Zweedse premier Stefan Löfven is het tijd om de criminaliteit definitief te stoppen. De sociaal-democraat opperde om het leger in te zetten, en zo de georganiseerde misdaad in het land een halt toe te roepen. Volgens de regering is de toename geen gevolg van het groeiend aantal immigranten in Zweden, maar te wijten aan bendegeweld.

Zweden was tijdens de migrantencrisis in 2015 ruimhartig met het toelaten van migranten. Er werden alleen al in 2015 ruim 160.000 immigranten toegelaten, een behoorlijk aantal op een bevolking van 10 miljoen Zweden. Zoran Markovic, een voormalig politieagent, zegt tegen Sunday Times dat de politie de laatste jaren overbelast is geraakt. De school in de probleemwijk Rosengard moest sluiten, omdat er te veel sociale spanningen waren, aldus Markovic.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.