Frankrijk

Zo wil Marine Le Pen imago van Front National verbeteren

26 januari 2018

Front National-leider Marine Le Pen zet in op een imagoverandering van haar partij. Zo wil ze de naam van de partij veranderen, en wil ze af van het honoraire voorzitterschap van haar vader, de 89-jarige Jean-Marie Le Pen.

‘Begrijpelijkerwijs schuilt er nostalgie in het willen behouden van de naam, velen hebben onder onze vlag gevochten en geleden. Maar uiteindelijk is een politieke partij een middel om de macht te grijpen, niet een doel op zich,’ zegt Marine Le Pen vrijdag in een interview met de Franse krant Le Monde.

Op partijcongres moeten leden stemmen over nieuwe naam

Het rechtse Front National leed vorig jaar tijdens de presidentsverkiezingen een verlies met 34 procent van de stemmen. Het Front National-partijcongres is op komst, en daar wil Le Pen een aantal alternatieve namen voorleggen aan de leden. Ze benadrukt dat de ‘rebranding’ van Front National niets aan de partijlijn zal veranderen. Immigratie, grenzen en veiligheid blijven speerpunten van de partij, aldus Le Pen.

Als de partijleden ervoor kiezen om de huidige naam te behouden, dan respecteert ze dat, benadrukt Le Pen, maar volgens haar wordt het dan lastiger om het imago van de partij op te vijzelen.

Ook is het volgens haar ‘onmogelijk’ om haar vader een symbolische functie te laten blijven vervullen. Hij trad in 2011 af als leider van Front National, en droeg zijn positie over aan zijn dochter. Vader Jean-Marie werd zelf in 2015 uit het Front National gezet, nadat zijn dochter afstand had genomen van zijn uitlatingen over de holocaust. Tijdens het congres werd het lidmaatschap van de medeoprichter van de partij geschorst. Sindsdien heeft hij slechts een symbolische functie.

Le Pen wil samenwerken met Les Républicains

Le Pen zegt daarnaast toenadering te willen zoeken tot de mainstream conservatieve partij Les Républicains, in de hoop een verenigde oppositie te vormen tegen de huidige president Emmanuel Macron en zijn partij En Marche! voor de Europese verkiezingen van 2019. De partij Les Républicains heeft de laatste tijd een fermere positie ingenomen tegen immigratie. ‘Als hij (partijleider Laurent Wauquiez, red.) dat meent, dan kan hij ons niet als paria behandelen, en moet hij toegeven dat we gelijk hebben,’ aldus Le Pen. Volgens haar zijn er absoluut partijleden binnen de Republikeinse partij die zich meer verwant voelen met Front National dan met Macron.

Wauquiez heeft altijd volgehouden niet met de partij van Le Pen te willen samenwerken. ‘Zolang ik de partij leid, gaan we geen alliantie vormen met politici van het Front National,’ zei de Republikeinse partijleider donderdag nog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.