Europese Unie

Zeperd voor Timmermans: Bulgarije blokkeert sancties Polen

12 januari 2018

Brussel zal Polen voorlopig geen sancties opleggen. Dat laat de Bulgaarse premier Bojko Borisov doorschemeren. Bulgarije is het komende half jaar voorzitter van de Europese Unie, en mag beslissen of er over sancties wordt gestemd. Borisov vindt dat het straffen van Polen ‘een gevaarlijk precedent’ schept. Een gevoelige nederlaag voor Eurocommissaris Frans Timmermans.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Bulgarije heeft als voorzitter het recht om EU-zaken wel of niet in stemming te brengen. Premier Borisov is terughoudend met het stemmen over sancties tegen Polen.

Polen in beklaagdenbank

De Europese Commissie wil Polen straffen voor de ingrijpende aanpassingen van de rechterlijke macht, waarmee de politiek invloed krijgt op benoeming of ontslag van rechters. Volgens Timmermans is dat niet rechtsstatelijk: het tast de scheiding der machten aan, de basis van de rechtsstaat. Hij wil de wet van de baan, en wil via sancties de Polen dwingen om de wet in te trekken.

Nu blijkt dat Polen, naast Hongarije, ook Bulgarije aan zijn zijde heeft. Borisov vindt dat de artikel 7-procedure een ‘gevaarlijk precedent’ kan scheppen, en wil de stemming hierover vertragen. ‘Als we hierover moeten stemmen, dan krijgen we slapeloze nachten over hoe we dat precies moeten doen. Ik hoop dat we dit kunnen voorkomen,’ zegt Borisov.

‘We doen dit voor de Polen’

Voor sancties tegen Polen is in de Europese Unie een meerderheid van tachtig procent nodig. Dan kan Brussel de geldkraan naar Polen dichtdraaien. Voor het opschorten van Pools stemrecht, het ultieme machtsmiddel van de Europese Commissie, is unanimiteit vereist.

Voor Frans Timmermans is dit een gevoelige klap. De vicevoorzitter van de Europese Commissie bracht de artikel 7-procedure in december in stelling – nooit eerder vertoond in de Europese Unie. ‘De afgelopen twee jaar heeft de Poolse regering een aantal wetten ingediend – dertien in totaal – die de onafhankelijkheid van de rechtsspraak in het geding brengen,’ zei Timmermans in december. ‘Hierdoor rijzen vragen over de toepassing van het Europees recht.’ Timmermans benadrukt dat hij de maatregelen neemt voor de bevolking: ‘We doen dit voor de Polen, voor de Poolse burgers.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.