Syrië

Turkije wil door Amerika opgeleid ‘terreurleger’ vernietigen

15 januari 2018

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd dat zijn land een nieuw te vormen ‘terreurleger’ in de kiem zal smoren. Hij doelt op een legermacht die door het Amerikaanse leger wordt opgeleid en die onder controle moet komen te staan van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Volgens de plannen zal de door Washington geleide coalitie tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) een soort grensbewakingsmacht (Border Security Force – BSF) van 30.000 man opzetten. Die moet de gebieden beschermen die de coalitie van de SDF beheerst in het noorden en noordoosten van Syrië. Dat territorium loopt van de Turkse en Iraakse grens tot aan de rivier de Eufraat.

De SDF wordt gedomineerd door Koerdische strijders uit het noorden van Syrië die hun eigen eenheden Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen. Erdogan beschouwt de SDF en de YPG als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Het land verschilt daarover wezenlijk van mening met de Verenigde Staten, die de inzet van de SPG en YPG juist ziet als belangrijke middelen in de strijd tegen IS in de regio.

Lees ook dit artikel over de verstoorde relatie tussen Nederland en Turkije:

Rutte: Excuses van Erdogan niet langer nodig

‘Inbreuk op de territoriale onschendbaarheid van Syrië’

In een reactie zondagavond liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken al weten dat het samenwerking met de YPG ‘fout en verwerpelijk’ vindt. ‘De oprichting van het nieuwe leger ging zonder overleg met Turkije, dat lid is van de coalitie (tegen IS red.),’ staat in een verklaring. ‘Zo’n unilaterale beslissing toewijzen aan de hele coalitie is een extreem foute beslissing die de strijd tegen IS in gevaar brengt.’

Syrië heeft maandag ook woedend gereageerd op ‘de flagrante inbreuk op de soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid van Syrië’, die de nieuwe strijdmacht belichaamt. ‘Washington blijft destructief bezig met dit arrogante beleid dat de regio versplintert en oplossingen van conflicten belemmert. Iedere Syriër die meedoet met de Border Security Force pleegt hoogverraad en zal als landverrader worden behandeld.’

Turkse troepen bestookten de door Amerika gesteunde troepen zondag met geweervuur, kort nadat de maatregel over het nieuw te vormen leger was aangekondigd. Turkse media melden maandag dat de strijdkrachten op het punt staan een grootschalige actie tegen de YPG te lanceren. De aanval zou beginnen in gebieden langs de rechter- of westelijke oever van de Eufraat die in handen zijn van de SDF en/of de YPG.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.