Regering België in verlegenheid na geblunder met jihadisten

13 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Ministers Jambon, Geens en premier Michel. Foto:EPA

Het Belgische ministerie van Justitie probeerde geblunder met gedetineerde terroristen verborgen te houden voor het parlement. Opgesloten jihadisten konden communiceren met jihadisten in Irak en Syrië. Ook werd er in inrichtingen gesmokkeld met wapens.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Eerder werden vragen van senator Jean-Jacques De Gucht onvolledig beantwoord door de federale minister van Justitie, Koen Geens. Gevoelige informatie als ‘er werd reeds contact vastgesteld tussen in België opgesloten terroristen en in Syrië verblijvende Belgische foreign terrorist fighters’ werd opzettelijk weggelaten door het ministerie. Deze informatie over geradicaliseerde gedetineerden lekte uit, opnieuw door geblunder van de regering.

Geblunder met Word-bestand

Donderdag kreeg De Gucht alsnog de informatie, die de regering voor hem verborgen wilde houden. Hij deelde de documenten met De Tijd. Uit het document bleek dat het ministerie met het programma Word was vergeten om de ‘track changes’ te verwijderen. Zo werd informatie die verborgen moest blijven, alsnog inzichtelijk gemaakt.

De Gucht is geschokt over het amateurisme bij de penitentiaire inrichtingen: ‘Het is hallucinant om vast te stellen dat de mensen die we voor terrorisme opsluiten vanuit de gevangenis contacten hebben met strijders in terreurgebieden als Syrië en  Irak. Ik kan daar heel moeilijk bij.’

‘Slechte beveiliging beangstigend’

Daarnaast is hij kwaad dat de regering heeft geprobeerd om hem in het duister te laten over deze schokkende gang van zaken. ‘Het is ook speciaal om vast te stellen dat zulke zaken zijn weggelaten uit de antwoorden die ik van de minister kreeg, terwijl het een fundamenteel recht is van een parlementslid om vragen te stellen,’ zegt hij tegen De Tijd.  ‘Het is beangstigend dat onze gevangenissen anno 2018 niet beter zijn beveiligd. Men ziet het belang nog niet in om voor dit probleem samen te werken op alle niveaus, en al zeker niet Europees.’

Het is nog onduidelijk of dit consequenties zal hebben voor de federale regering. Minister Geens ontkent dat hij heeft geprobeerd om De Gucht essentiële informatie te ontzeggen. Opmerkelijk is dat er in Belgische gevangenissen geen draaiboek bestaat over omgang met gedetineerde jihadisten. Ook die informatie mocht De Gucht niet lezen.