Puigdemont duikt op in Denemarken, Spanje wil arrestatie

22 januari 2018Leestijd: 1 minuut
Carles Puigdemont. Foto:AFP

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont duikt plotseling op in Denemarken. Daar wil hij deelnemen aan een debat over de toekomst van Catalonië. Reden voor de Spaanse rechtbank om het arrestatiebevel voor Puigdemont, dat eerder werd ingetrokken, opnieuw in te dienen.

Puigdemont probeerde de afgelopen maanden om een Spaanse arrestatie te ontlopen. Hij riep in oktober afgelopen jaar de Catalaanse onafhankelijkheid uit, en wordt sindsdien door Spanje gezocht. Zodra hij voet op Spaanse bodem zet, wordt verwacht dat hij zal worden gearresteerd, en aangeklaagd voor rebellie. Dan hangt hem een celstraf van maximaal dertig jaar boven het hoofd.

Puigdemont won regioverkiezingen

Lees verder over Catalonië en Spanje: De verschrompeling van Catalonië

Opmerkelijke complicatie is dat Puigdemont de regioverkiezingen van Catalonië, gehouden op 21 december, won. De verkiezingen werden uitgeschreven door Madrid, in de hoop dat de Catalaanse separatisten, na de mislukte onafhankelijkheidsverklaring terrein zouden verliezen in het parlement van de regio. Het tegendeel bleek het geval, de separatisten hielden voet aan de grond en willen nu Puigdemont als president.

Probleem is nu wel dat Puigdemont, om als president beëdigd te worden, lijfelijk in Catalonië aanwezig moet zijn. Eerder stelde Puigdemont een tussenoplossing voor, om via een Skype-verbinding deel te nemen aan de parlementaire zittingen. Dat voorstel werd getorpedeerd.